Audiofreaks, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen

Hifi Hardware => Recensies => Topic gestart door: Koen K op 16 december 2010, 01:14:11

Titel: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 16 december 2010, 01:14:11
Een rustig verlopen reis(je) naar het mooie Leiden, het adres in één keer vinden, ontdekken dat het om een charmant grachtenpand gaat en dan ook nog een parkeerplaats vlak voor de deur aantreffen. Het kan soms allemaal zo mooi samenvallen. Toch ontstaat er een klein sprankje afwachtende spanning bij mij. Hoe zal deze gehaktset klinken, en vooral: wie is Mumsoft? Het is altijd een speciaal momentje, het voor het eerst in levenden lijve zien van een medeforummer die je tot dan toe alleen nog door zijn uitingen via dit relatief oppervlakkige medium hebt kunnen inschatten.

Al snel zit ik gezellig aan de koffie met de twee heren die het eerder genoemde grachtenpand bewonen. Hoewel de conversatie uiterst aangenaam is moet er natuurlijk ook gewerkt worden op deze avond, dus op naar de zolder, waar de set staat die aan de tand gevoeld zal worden. Deze set bestaat uit een Olive muziekserver, een Cambridge DacMagic, een LFD-versterker en een setje speakers van Phonar. Dit alles consequent op de welbekende 'knikkerbakjes' opgesteld en volgens de beginselen van Henri van der Heide gemodificeerd. Het prachtige rek, gemaakt van oud steigerhout, draagt uitstekend bij aan de visuele beleving.

Dan... Muziek. Of nog even niet?

Marc heeft een gevarieerd programma samengesteld waarmee de luistersessie wordt afgetrapt. Allereerst een wel erg bijzonder fragment: een opname van een aantal roodborstjes in het wild. Roodborstjes ja. Die vogels. Na aanvankelijk ietwat verbaasd te zijn over deze keuze kom ik tot de conclusie dat het een originele en zinvolle manier is om iets van de set te laten horen. De diepte die de set kan weergeven komt hierbij namelijk goed tot z'n recht, waardoor de ruimtelijke posities van de driftig kwinkelerende vrindjes met gemak onderscheiden kunnen worden. Erg leuk.

Na deze bijzondere aanloop gaat het verder met een stukje Edith Piaf. "La Vie en Rose", een mooie oude opname. De roodborstjes hebben het al een beetje verraden, maar hier komt het met wat meer geweld binnenzetten: jee, wat een ruimtelijkheid. Met mijn ogen dicht "zie" ik de muren van het zaaltje waarin Piaf optreedt, voel ik mezelf aan een tafeltje met een schemerlamp zitten en in bewondering naar de rijpe en toch aangenaam lichte stem van de befaamde chansonnière luisteren. Een indrukwekkende ervaring.

Het volgende fragment heet "Water Drums". Wie bij het lezen van die titel aan Stomp-taferelen met grote waterdispenser-vaten denkt heeft het - net als ik in eerste instantie - mis. Zo gaat dat niet in Kameroen. Nee, in Kameroen gebruikt men het water zélf als muziekinstrument, letterlijk drummend op het water. Een aangenaam ritme, zo nu en dan aangevuld met speelse kinderstemmetjes, vult de kamer. Bijna letterlijk, want de waterdruppels zijn opnieuw levensecht aanwezig. Met de ogen dicht luisterend kan ik gewoon alles horen. Ergens in het repeterende ritme, dat toch ook wel wat aan lijkt te zwellen, vind ik hetzelfde gevoel terug van de wat minimalistischere jazz zoals Nik Bärtsch die maakt. Op het eerste gehoor simpelweg steeds hetzelfde riedeltje, maar waarom wordt het dan niet saai? Als je goed oplet blijkt er meer achter te schuilen. Bij Bärtsch leidt het tot een climax, de Kameroeners pakken het subtieler aan door het recursieve patroon te laten voor wat het is. Subtiel en prachtig.

De bovenstaande fragmenten heeft Marc nog eens laten horen met zijn ongehakte Olive. Exact dezelfde setup dus, maar dan met een ongemodificeerde bron. Bij het beluisteren van Piaf komt het ruimtelijke gevoel en de sterke indruk van 'er zijn' die ik in eerste instantie had niet zo goed terug als voorheen. Verdraaid, het zal toch niet waar zijn... Ik moet het toegeven, het komt op dit moment echt zo over voor mij. 1-0 voor Gehakt. Bij de Water Drums is het onderscheid er dan weer niet. Hmm. Mij niet langer pijnigend stelt Marc voor om naar de gehakte Olijf te blijven luisteren en daar stem ik graag mee in.

Na het leuke programma dat Marc voorzien had gaat mijn meegebrachte compilatie-CD de Olive in. We trappen af met "Hotel California" van de Eagles, de live-versie van "Hell Freezes Over" wel te verstaan. Een zeer ruim beeld vult opnieuw de kamer. Hoewel de grote drum die hierin voorkomt wat minder imposant klinkt dan vaak het geval is, mankeert er niks en is het geheel schijnbaar goed in balans. Het valt me op dat het stereobeeld misschien net wat aan de brede kant is naar mijn smaak, maar omdat ik net niet genoeg thuis ben in deze opname moet ik het trekken van conclusies daaromtrent nog even laten wachten.

Björk's "Hyper-Ballad" - vaste prik, hoe kan het ook anders - is hierna aan de beurt. Het zeer beschaafde laag, dat bovendien nog best diep doorloopt, valt op. Of eigenlijk valt het juist niet erg op en is het daarom zo prettig. Er zijn geen duidelijke pieken en dalen te horen, het afvallen van het laag doet zich niet in schokkend snelle vorm voor en ook het 'one trick pony' effect, de benadrukking van de poortfrequentie die helaas niet zelden om de hoek komt kijken bij basreflexen schittert door vrijwel gehele afwezigheid. Indrukwekkend. Het hoog is bij Björk altijd wat aan de scherpe kant en dat is hier niet het geval. Wellicht is het hoog wat afgerond.

Het succesvol weergeven van Peggy Lee's "Fever" is hierna een peulenschil te noemen. De sobere opzet van deze klassieker, contrabas en stem, doet het uitstekend in combinatie met de prachtige ruimtelijkheid van de set. Niks op aan te merken.

Vervolgens is de beurt aan Sarah Blasko. Een Australische zangeres die eigenlijk eerder Scandinavisch overkomt en best een plaatsje kan innemen temidden van Anna Ternheim, Frida Hyvönen en Jenny Wilson, allen interessante Zweedse dames. Hoe dan ook, wederom een overtuigende prestatie. Het begint me in de loop der nummers wat meer op te vallen dat het hoog wel erg rustig is. Wellicht zou ik, gezien het stereobeeld dat me ook al wat aan de brede kant was, de speakers zelf iets meer ingedraaid hebben zodat het hoog wat meer sprankeling zou krijgen en het stereobeeld ietwat aan nauwkeurigheid zou winnen - wat wel ten koste van de grootte zou zijn gegaan.

Massive Attack komt nog voorbij en ook stukken van Tchaikovsky en Shostakovich maken hun opwachting. Van Tchaikovsky's subtiele, elegante strijkkwartet tot behoorlijk pittige en zware muziek: allemaal erg luisterbaar en overtuigend. We sluiten prachtig af met "Kommt Ihr Töchter, Helft Mir Klagen" uit de o zo prachtige Mattheüspassie van Bach. Na 3 maten heb ik de dirigerende hand van Herreweghe herkend. Jeetje, begin ik nu een dichtgetikte Passie-freak te worden?

Al met al een erg plezierige avond. Marc (en Alex) zijn uitstekend gezelschap en de set speelt de sterren van de hemel, ondanks dat ikzelf de speakers wellicht iets meer op de luisterplek had gericht. Het laag is mooi van klank. Het had van mij iets pittiger gemogen, maar kwaliteit gaat boven kwantiteit en zo is het gewoon prima in orde. Kortom, twee puntjes die eigenlijk nauwelijks interessant genoeg zijn om een opmerking over te maken. De juiste balans, de ruimtelijkheid en het realisme zijn sterke punten van deze set die het technisch luisteren sowieso vrij snel tot een haast onmogelijke bezigheid maken.

Is dit nu de eerste keer dat ik een echte gehakt-ervaring heb gehad? Geen idee. De uitstekende ruimtelijkheid van deze set en het grijpbare realisme dat zich naar mijn idee vooral bij "La Vie en Rose" voordeed zijn kenmerken die door enthousiastelingen toch alleszins met gehakt geassocieerd worden. Ik ben er niet zo zeker van. Belangrijk vind ik het ook eigenlijk niet. De gehele indruk, hoe die ook tot stand komt, is wat telt en deze set heeft bij mij erg hoge ogen gegooid.

Marc, hartelijk dank voor de gastvrijheid.  :)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: TANNOY op 16 december 2010, 01:30:37
mooi geschreven..

nog een paar gehakte setjes...en je herkent vast wat terug bij deze sets.. :)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 16 december 2010, 07:29:48
Hulde Koen..een prachtig verslag..En of je Gehakt ervaren hebt..Het doet er niet toe je hebt een mooie set gehoord.

Gr Hans
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: horn op 16 december 2010, 07:37:44
mooie revieuw !
van welke cd was la vie en rose?
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Drs Pijpoloog op 16 december 2010, 07:45:03
Koen, leer mij zo schrijven ;)

@ Marc, heel fijn dat de set zo mooi klinkt :-*
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Rood op 16 december 2010, 08:12:11
Koen, leer mij zo schrijven ;)

@ Marc, heel fijn dat de set zo mooi klinkt :-*

Ah vandaar dat je niet op een Pm reageert : je kennie schrijven  ;D

Mooie recensie Koen . Roodborstjes .. i'm loving it  :angel:
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Tirillo op 16 december 2010, 08:46:30
@ Koen: bedankt voor het lezenswaardige verhaal.

@ Mumsoft: bedankt voor de fijne set die Koen (even) aan het twijfelen bracht.
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: frenske op 16 december 2010, 08:49:02
Prachtig geschreven Koen.
Nog een paar gehakte sets beluisteren en je bent helemaal gehaktificeerd. ;D ;D :laugh: ;).
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Boer Bruut,varkenshouder op 16 december 2010, 09:09:31
Mooi verhaal...echt waar!
Zit je daar nu op de bank met een notitieblokje om alles op te schrijven?  ;D
Om het af te maken had het leuk geweest als er wat fotootjes bijgeplaatst waren.

Mumsoft: Je hebt het goed voor elkaar zo te lezen. 8)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 16 december 2010, 10:41:36
Dank jullie allemaal  :)

van welke cd was la vie en rose?

Die informatie zal Marc even moeten aanvoeren, want dat weet ik niet meer.

@ Mumsoft: bedankt voor de fijne set die Koen (even) aan het twijfelen bracht.

Twijfel heb ik vaak genoeg, overtuiging maar zelden. In dit geval was het overtuigend.

Zit je daar nu op de bank met een notitieblokje om alles op te schrijven?  ;D

Haha, nee, ik doe het gewoon uit m'n hoofd. Vandaar dat ik m'n review ook meteen schrijf als ik thuis ben. Dan is het nog vers.

Citaat
Om het af te maken had het leuk geweest als er wat fotootjes bijgeplaatst waren.

Je hebt helemaal gelijk. Het probleem is dat ik het van tevoren altijd wat overdreven vind om een camera mee te nemen naar een luisterbezoekje en achteraf altijd denk "had ik maar foto's gemaakt".  ;D
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 16 december 2010, 10:49:59
Mooi verslag Koen. Gek dat jij het hoog te rustig vindt, ik vind het nog niet mooi genoeg. Nog een paar laatste loodjes te gaan, kortom.

Hier wat photo's, geplukt uit andere topics:

(http://static.zoom.nl/70ACC9226023306644BA9626CC7B5B54-mijn-set--vroeger.jpg)
Zoals het er vorig jaar uitzag.

(http://static.zoom.nl/FB32C577D73F83F8E6A6D5BAA00C9560.jpg)
Nog met de computertafel in het midden (waar nu de luisterstoel staat)

(http://www.baka.co.uk/baka/bigpix/ieta.jpg)
De primitieve harp (Ieta) van de Baka people.

(http://static.zoom.nl/F6AF41988588EF935B28686F90E55BD4.jpg)
Iets actueler, maar met die staande Dacmagic linksboven nog niet zo als het hoort.

@Horn: De cd van Edith Piaff zoek ik vanavond even op. Maar ik kan je verzekeren dat ik deze teleurgesteld op de miskoopstapel had gelegd nadat ik hem een keer op mijn nog ongehakte set met cd-speler had gehoord.

Groet,
groet,
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Rood op 16 december 2010, 10:52:53
Mooi , eenvoudig maar stijlvol meubel Mumsoft . Zelf gemaakt ?
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 16 december 2010, 10:57:09
Mooi verslag Koen. Gek dat jij het hoog te rustig vindt, ik vind het nog niet mooi genoeg.

Té rustig is een té groot woord  :laugh:

Ik bedoel ook echt het bovenste hoog, zeg boven de 12 kHz. Als ik zo een inschatting maak van wat jij nog mooier wilt hebben dan zal dat denk ik eerder in het gebied tussen 4 en 8 kHz zitten. Zelf vond ik daar overigens niks mis mee  ;) 

Bovenstaande is natuurlijk slechts een vermoeden dat bij mij ontstaan is door het luisteren en het bekijken naar de hoek waaronder de speakers zich bevinden, in combinatie met bovenstaande opmerking. Je zou altijd eens kunnen proberen ze wat verder in te draaien. Als mijn vermoeden correct is zal het voor het gebied waar jij het over hebt weinig uitmaken terwijl de allerhoogste tonen er positieve effecten van kunnen ondervinden.
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ezo op 16 december 2010, 11:08:27
Mooi verhaal koen
Erg leuk  omdat ik zelf vorige maand ook ter plaatse was
Gr. E
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Niemand op 16 december 2010, 11:08:33
weer mooi omschreven Koen ,maar dat zijn we wel gewend van je  ;)
En uiteraard Mumsoft een mooie gehakte set ;)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Starsky op 16 december 2010, 11:10:54
Alweer een mooi verhaal Koen ;)

Als ik het zo lees heeft Mumsoft een mooi uitgebalanceerde set,waar ik nog wel nieuwsgierig naar ben is: hoe groot was de luisterruimte? en werd de set beluisterd op de plek waar de computer staat,of er verder vanaf?Al met al weer een genot om te lezen :)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 16 december 2010, 11:13:41
Dank, dank  :)

@ Starsky:  De luisterruimte... Het precieze formaat zal Marc moeten onthullen maar ik schat tussen 4 bij 4 en 5 bij 5. Ik heb ongeveer daar gezeten waar op de foto de computerstoel staat, maar de speakers stonden gisteren anders dan op de foto  ;)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 16 december 2010, 11:49:36
De precieze afmetingen weet ik niet eens. De breedte is wel 6 meter, de diepte iets van 5. Maar er zitten twee schoorstenen in, een dakkapel, en een inbouw voor de deur en de trap naar de vliering. Daarbij komt dat het huis niet rechthoekig is.

De akoestiek is eigenlijk van meet af aan geen probleem geweest in deze ruimte, waar ik me overigens pas de laatste paar jaar van bewust ben. Heerlijk om geen basstraps, diffusers en wat dies meer zij nodig te hebben.

Met de speakers ben ik wel wat aan het schuiven geweest, niet om een probleem op te lossen, maar om te kijken wat het doet met het 3D-beeld. Ze staan nu zo'n meter of 3 van elkaar, en ik zit er meestal erg dichtbij, op een meter afstand.
Het eerste wat Koen deed was de stoel naar achteren schuiven...

Op zich jammer dat we niet even hebben geluisterd naar de interne dac van de Olive, want dan valt het stereo/3d-beeld netjes tussen de speakers.

Ik vond het overigens erg gezellig gisteravond, en ik was reuze op mijn gemak, wat toch ook van belang is voor een lekker avondje luisteren.

Groet,
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 16 december 2010, 12:11:34
Het valt me op dat het stereobeeld misschien net wat aan de brede kant is naar mijn smaak, maar omdat ik net niet genoeg thuis ben in deze opname moet ik het trekken van conclusies daaromtrent nog even laten wachten.
Al met al een erg plezierige avond. Marc (en Alex) zijn uitstekend gezelschap en de set speelt de sterren van de hemel, ondanks dat ikzelf de speakers wellicht iets meer op de luisterplek had gericht.

Mooi verhaal hoor Koen, en de belangrijkste 'tegenwerping' die mij recentelijk opviel en die ik op hear.nl beschreef is dezelfde als die welke jij hierboven benoemt.
In relatie tot de vrij korte luisterafstand staan de luidsprekers wat ver uiteen. Daardoor is de breedte weliswaar groot, maar ik meen dat zoiets ten koste kan gaan van diepte. Er leek ook enige asymmetrie in het geluidsbeeld, die volgens mij opgeheven kan worden door de luidsprekers wat dichter bijeen te zetten (verder uit de hoeken die asymmetrie veroorzaken).

Interessant vergelijk ook, de gehakte en de ongehakte Olive... Het zou natuurlijk liefst met een complete set moeten kunnen worden gedaan, in een andere ruimte bovendien, maar goed, zo'n situatie bestaat zomaar niet.

Jij hebt blijkbaar gehoord wat ik ook hoorde. Marc kan heel tevreden zijn (en is dat volgens mij ook)!
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 16 december 2010, 12:18:22
Wat grappig.  :)  Ja, het gevoel dat het beeld ietsjes naar link leek te trekken had ik ook, maar 100% symmetrisch is het maar zelden.  ;)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 16 december 2010, 12:22:44
Wat grappig.  :)  Ja, het gevoel dat het beeld ietsjes naar link leek te trekken had ik ook, maar 100% symmetrisch is het maar zelden.  ;)

Linksvoor (gezien vanaf de zitplaats) is er een stukje wand dat geluid terug reflecteert naar achteren, waardoor het links-aandeel in het geluidsveld sterker lijkt.
Je kunt op dat wanddeel wat gaan absorberen, of je kunt de linker luidspreker iets meer naar rechts zetten. Of iets van allebei...
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: begtjuh op 16 december 2010, 12:45:37
Mooi verhaal weer Koen, ik weet nu waar die K voor staat: Kuifje  :angel:
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Tom! op 16 december 2010, 12:53:34
Uitstekend verhaal (niet dat ik overigens anders verwacht had) en schitterende set. Prachtig meubel ook, trouwens!
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Tdo op 16 december 2010, 14:09:05
Uitstekend verhaal (niet dat ik overigens anders verwacht had) en schitterende set. Prachtig meubel ook, trouwens!

Met deze opmerkingen kan ik het alleen maar eens zijn!  (http://img510.imageshack.us/img510/9497/yes.gif)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: theo technics op 16 december 2010, 14:30:01
Mooi verhaal Koen, heerlijk leesvoer. :)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Huey op 16 december 2010, 14:55:53

Zit je daar nu op de bank met een notitieblokje om alles op te schrijven?  ;DLol, dat dacht Ik ook, mooi geschreven Koen.
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: groovy. op 16 december 2010, 15:11:53
Met een mooi geschreven recentie klink een set zelfs op afstand goed.
Lekker leesvoer.
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 16 december 2010, 23:11:10
mooie revieuw !
van welke cd was la vie en rose?
Edith Piaf, La vie en rose
Disky records SI 901603

Het nummer La vie en Rose is opgenomen in 1946

Mijn audiorack heb ik gewoon gekocht, ik ben niet zo handig met die dingen.

groet,
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: horn op 18 december 2010, 13:33:43
Bedankt Mark
Ik ga erachteraan
Als ik het prachtige verhaal van Koen zo lees heb je het heel goed aan het klinken op je zolder proficiat !
En hoop nog over een paar bezoekjes van Koen te lezen
echt leuk en boeiend geschreven .
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 18 december 2010, 13:51:04
Hartelijk dank  :)  Leuk dat ik op deze manier iets kan bijdragen aan het forum  :)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Rood op 18 december 2010, 13:59:35
Hartelijk dank  :)  Leuk dat ik op deze manier iets kan bijdragen aan het forum  :)

Dit vraagt om een New Kids antwoord .. maar ik hou me in  ;)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 18 december 2010, 14:02:12
Vooral niet inhouden graag  :angel:
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Rood op 18 december 2010, 14:12:00
Zie PM  ;D
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 18 december 2010, 14:12:35
Laf  :police:;D
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Tom! op 18 december 2010, 14:14:17
Zelfregulering...?
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Rood op 18 december 2010, 14:19:36
Zelfregulering...?

------0000------- friends think alike  ;)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 18 december 2010, 14:21:54
Stelletje slijmballen... Bleh...

OO==[ ][ ]==OO   Forever 8)

Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: m44 op 18 december 2010, 19:11:39
mooi verslag Koen
petje af ;)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 18 december 2010, 23:19:31
Dank Robin  :)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 21 december 2010, 09:39:46
De bovenstaande fragmenten heeft Marc nog eens laten horen met zijn ongehakte Olive. [...] Bij de Water Drums is het onderscheid er dan weer niet. Hmm.
Bedacht me gisteren pas dat het een besnotte cd betreft. Daar gáát je onderscheid.

Groet,
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Tirillo op 21 december 2010, 11:17:27
De bovenstaande fragmenten heeft Marc nog eens laten horen met zijn ongehakte Olive. [...] Bij de Water Drums is het onderscheid er dan weer niet. Hmm.
Bedacht me gisteren pas dat het een besnotte cd betreft. Daar gáát je onderscheid.

Groet,


Snotverdikkeme, jij hebt vals gespeeld >:(.


;D
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: m44 op 21 december 2010, 12:22:08
snot.....scheid.....wat een ranzig topic word dit zeg  8)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 24 augustus 2011, 15:19:41
Ook ik heb (eindelijk) een gehakte set mogen horen, en wel die van Mumsoft. Ik had me ingelezen en voor mezelf samengevat:

In de gehakte wereld gaat men er vanuit dat in geluid structuurinformatie zit, die door bepaalde technische eigenschappen (bijvoorbeeld een magnetisch veld) in een geluidsset kan verdwijnen. Structuurinformatie geeft betekenis aan geluid. Muziek zonder structuurinformatie is betekenisloze muziek. Mooi hoor.

Door het toevoegen van “gehakt” dat wil zeggen een aantal (gemodificeerde) natuurlijke stoffen (bijvoorbeeld kurk en koolstof) aan de apparatuur wordt structuurinformatie wel weer doorgegeven, wat resulteert in diepte, een vol laag, en een fraai hoog.

Mumsoft woont, zoals bekend, in een oud pand en heeft in contrast een moderne set staan. Twee streamers, één om te rippen, als backup en als reserve, en één om muziek van te luisteren (en te rippen alleen bij bezoek met CD-s). Een DAC, twee moderne slanke zuilen, een fraaie versterker (geen vintage). Een mobiele telefoon (?) met een olive-applet. Géén CD-speler. Kortom, hypermodern in mijn ogen. Een pot zwarte thee op een lichtje, en een zeefje.  Mumsoft had  (streng) verzocht niet teveel CD-s mee te nemen en toch bleek hij een sympathieke man met wie het een gezellige middag werd. Allemaal contrasten.

De aanleiding van de uitnodiging was mijn vraag of muziek van een streamer net zo goed klinkt als van een CD-speler. Bij binnenkomst draaide er iets van Yello. Zacht. Maar het klonk goed. Daarna kreeg ik net als Koen roodborstjes te horen. Grappig. Wat me het meest is bij gebleven van de demo die Mumsoft had voorbereid is de opname waarin water wordt opgeschept. Dat klonk behoorlijk echt, veel diepte. Het water kolkte. (zie voor meer info de recensie van Koen).

Ik vond het interessant maar stelde wel dat geluidseffecten leuk en aardig zijn, en dat het indrukwekkend was, maar hoe uit het gehakte zich in muziek? Edith Piaf kwam voorbij (daarvoor of daarna) maar ik heb geen referentiekader waar Edith in zit, ook wat klassiek kwam voorbij, heb ik ook geen referentiekader van. Ik kan echt niet zeggen wat hier de meerwaarde is. We draaiden het voor mij bekende “the walk” van Eurythmics, maar dit was nog een analoge versie. De remaster werd geript en kwam al veel beter uit, maar ik miste laag. Annie Lennox kwam wel mooi uit, maar meer sets doen dat. Yello kwam nog een keer voorbij. Best indrukwekkend, mooi beheerst laag. Als laatste kwam Chris Jones – Thank You (R.J. Reynolds). Dat klonk bijzonder fraai. De laatste slagen diep waren echt diep en erg droog.

Alhoewel een vergelijk tussen de olive-streamer en een CD-speler niet mogelijk was (er stond geen CD speler in de set) denk ik dat de streamer een uitstekend geluid geeft dat niet onder doet voor een CD-speler (ik vergelijk nu voor het gemak met de CD speler die ik zelf heb). Het gehakt effect vond ik vooral hoorbaar bij de geluidseffecten waar ik, nu ik thuis ben, een beetje teleurgesteld over ben. Het gaat immers niet om geluidseffecten, het gaat om muziek! Ik schrijf hiermee het gehakt effect absoluut niet af. Het effect van het scheppende water – de gerealiseerde diepte en ruimtelijkheid – moet zich ook  kunnen uiten in muziek. Daar ga ik nog naar op zoek, misschien bij een andere gehakte set die net even meer overeenkomsten heeft met mijn set, zodat een vergelijk makkelijker en realistischer is.

Dat neemt niet weg dat ik onder de indruk ben van de set.  Mumsoft, bij deze bedankt voor je gastvrijheid en je bent van harte welkom om hier eens te komen luisteren!
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ezo op 26 augustus 2011, 20:40:28
klinkt als een mooie ervaring en misschien wel het begin van een zoektocht ;)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: m44 op 26 augustus 2011, 20:57:11
gehakt heb je geen ref kader voor nodig  ;)
als het in een keukenradiootje zit hoor je het ook
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ezo op 26 augustus 2011, 21:00:20
gehakt heb je geen ref kader voor nodig  ;)
als het in een keukenradiootje zit hoor je het ook

of ook niet ;)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: m44 op 26 augustus 2011, 21:19:21
psies  ;)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 27 augustus 2011, 11:41:05
psies  ;)

je hebt altijd een referentiekader nodig. context. zonder dat is alles betekenisloos. maar ik ga ervan uit dat je het minder zwaar bedoelt ;-)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 27 augustus 2011, 11:56:15
Zonder referentie/andere kant geen gehakt.

Gr. Hans
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: m44 op 27 augustus 2011, 13:13:47
psies  ;)

je hebt altijd een referentiekader nodig. context. zonder dat is alles betekenisloos. maar ik ga ervan uit dat je het minder zwaar bedoelt ;-)

ik bedoel het in de context zoals jij hem gebruikt...niet meer niet minder. je hoeft niet een set gehaktloos te horen om vast te stellen dat er later gehakt in zit.
een set die je nog nooit hebt gehoord laat zijn gehakt overduidelijk horen als het daarin zit
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 27 augustus 2011, 13:22:16
psies  ;)

je hebt altijd een referentiekader nodig. context. zonder dat is alles betekenisloos. maar ik ga ervan uit dat je het minder zwaar bedoelt ;-)

ik bedoel het in de context zoals jij hem gebruikt...niet meer niet minder. je hoeft niet een set gehaktloos te horen om vast te stellen dat er later gehakt in zit.
een set die je nog nooit hebt gehoord laat zijn gehakt overduidelijk horen als het daarin zit

ok.. je komt geïrriteerd over?

het probleem wat ik had, toen ik naar de gehakte set van mumsoft luisterde, was dat ik bij de demo met geluidseffecten wel het gehakte hoorde, maar bij mijn meegebrachte muziek niet. de muziek die volgens mumsoft veel beter klonk dan voorheen kende ik niet, dus ik kan niet zeggen of het beter klink dan voorheen. ook ken ik die muziek niet van andere sets. ik moet dus eigenlijk de demo van mumsoft thuis nog eens horen voor de verschillen. zo bouw ik een referentie kader op.

misschien benader ik het te theoretisch, maar stel dat alle sets gehakt zijn dan weet je niet beter. je hebt dus niet gehakte sets (met muziekluistervaring hierop) nodig om een gehakte set te onderscheiden. dat is een referentiekader.
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Rood op 27 augustus 2011, 13:56:53
Het was al weer een tijdje stil op het wellus/nietus gehakt/siltech/"vul maar een audiozijstraat" in front

Ik pak vast wat lekkers te drinken en te eten erbij  :angel:
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 27 augustus 2011, 14:00:09
Het was al weer een tijdje stil op het wellus/nietus gehakt/siltech/"vul maar een audiozijstraat" in front

Ik pak vast wat lekkers te drinken en te eten erbij  :angel:

ik probeer juist het wellus/nietus gesprek te voorkomen. dat leidt toch nergens toe. maar ben wel op zoek naar meer informatie en onderbouwde visies. aan wildschieten heb ik niets.
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 27 augustus 2011, 14:01:01
Zonder referentie/andere kant geen gehakt.

Gr. Hans

exact. dat bedoelde ik. maar zo kort als chansig het kan :)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: m44 op 27 augustus 2011, 14:01:06
nee hoor geen irritatie

ik sta er gewoon anders in. gehakt "hoor "ik zodra ik binnenloop ergens...dat weet ik ook van anderen...als het ergens aan verbonden is dan zie/hoor/ervaar je dat op welke cd /dvd of soort muziek dan ook.

sommige sets waar officieel geen gehakt in zit hoor je het wel in doorschemeren....omdat bijv de set bestaat uit de juiste materialen.


als ik handig was geweest had iik een set zelf kunnen bouwen die vrijwel geen gehakt nodig zou hebben......echter maakt een vleugje gehakt het dan wel helemaal af ;)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 27 augustus 2011, 14:22:13
Robin (M44) is natuurlijk een veteraan, hè. DoorofNight heeft nèt één set gehoord met aardig wat gehakt (al zegt de gek het), en dat is niet genoeg om het te herkennen 'zodra je ergens binnenkomt'.
Ik heb hem dan ook aangeraden bij anderen ook te gaan luisteren. Tenslotte, wat voor de een er duimendik bovenop ligt, is voor de ander slechts met moeite te onderscheiden, of pas na wat oefening.

Ik sluit niet uit tot die laatste categorie te behoren. Wel heb ik geen moeite het te herkennen in mijn eigen set (met duimendik dus), en ik denk dat dat voor iedereen die er gevoelig voor is wel geldt.

groet,
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: m44 op 27 augustus 2011, 14:30:48
Ik geef ook alleen aan hoe IK erin sta...
en voor diegene die zich willen verdiepen in de materie....alles wat je nodig hebt is al vermeld op dit forum...alles wat je moet weten om te klimmen naar een nivo waarop je het echt begrijpt staat al geschreven hier.

veel plezier !
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 27 augustus 2011, 17:37:01
Zonder referentie/andere kant geen gehakt.

Gr. Hans

exact. dat bedoelde ik. maar zo kort als chansig het kan :)

Ik herken ook wel wat M44 zegt...maar dat kan alleen als je weet wat je hoort..Kijk het is licht omdat het ook donker kan zijn.

Gr Hans
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 8 september 2011, 13:30:57
ik kan er maar niet over uit wat ik hoorde met dat scheppende water links van me, en dat scherpe luisterpunt met yello in een punt tussen de luidsprekers in. en waarom ik dat effect niet hoorde bij bijvoorbeeld chris jones.
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Tdo op 8 september 2011, 13:34:49
De opname?
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 8 september 2011, 17:04:30
Yello is op-en-top electronische muziek, qua plaatsing valt er geen touw aan vast te knopen. Stemmen klinken soms metersbreed, om maar wat te noemen.
De opname van de Baka People is toch wel een van de natuurlijkste die ik in huis heb. Samen met heel wat jazz- en klassieke kamermuziekopnames.

groet,
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 2 oktober 2011, 17:44:11
mumsoft, wat dit wat je liet horen?

http://www.youtube.com/watch?v=b_DX64N7AGg

BaAka water drumming
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 2 oktober 2011, 22:13:04
Bijna. Maar dit is het echt (jammer genoeg geen bewegend beeld erbij)

http://www.youtube.com/watch?v=IguNybYUIkM&feature=related

groet,
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 3 oktober 2011, 16:17:57
Bijna. Maar dit is het echt (jammer genoeg geen bewegend beeld erbij)

http://www.youtube.com/watch?v=IguNybYUIkM&feature=related

groet,


thx
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: horn op 21 januari 2014, 23:33:04
Zondag Ben ik ook bij Mumsoft gaan luisteren samen met Luc ook een audio en muziek liefhebber
Na zo'n 2 uur rijden parkeerden we de auto pal voor het huis langs de gracht.
Mark en Alex wonen in een mooie omgeving.

Bij binnenkomst werden we hartelijk ontvangen door de heren des huizes
Na de koffie gaf Marc ons een rondleiding door het huis en trokken we naar de kamer waar de set stond
Luc moest zich letterlijk optrekken aan de steile trap naar boven hij heeft niet zo lang geleden een knie operatie gehad
en dan was die kamikaze trap wel een uitdaging  :o
Bij binnenkomst zie je dat Marc een groot muziekliefhebber is genoeg cd's en lp's en het meeste klassiek.

Met de eerste tonen uit de Phonar's hoor je gelijk de gehakt signatuur, open, ruimtelijk en natuurlijk
niks geen hifi gewoon natuurlijkheid en echtheid en een mooie diepe soundstage
het klinkt gewoon lekker springt nergens uit de band en haalt niets naar voren geen knallende bassen geen priemend hoog
het is allemaal goed gebalanceerd.
Mumsoft heeft het goed voor elkaar.

Ik heb nog wat mooie muziek ontdekt die zondag de componist Edward Varese en een mooie lp van Hansjörg Schellenberger op Hobo.
leuk om weer naar op zoek te gaan.

En zo gaat een zondag toch snel voorbij….
Marc en Alex bedankt voor de lunch en de leuke middag
en veel plezier met de Olive  :)

 

Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 22 januari 2014, 09:54:18
Nou was Mumsoft daar nou zo zenuwachtig voor? :)

Herkenbaar luisterverslag.
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Wil de Vrede op 22 januari 2014, 10:27:53
Bijna. Maar dit is het echt (jammer genoeg geen bewegend beeld erbij)

http://www.youtube.com/watch?v=IguNybYUIkM&feature=related

groet,


Prive You tube video, jammer

Toen maar die van abel bekeken en nu is het een uur later  ;D

Impressionant.
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: frenske op 22 januari 2014, 12:19:00
Nou was Mumsoft daar nou zo zenuwachtig voor? :)

Herkenbaar luisterverslag.

Ik kan het me wel voorstellen.
We praten natuurlijk wel over echte muziek goeroes. ;D :laugh: ;)
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: groovy. op 22 januari 2014, 16:38:08
Beter een Goeroe in de kamer dan 10 in de lucht ;D
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Duck-Twacy op 24 januari 2014, 11:24:01
Dacht eigenlijk dat Marc nog een ander eigen draadje had (iets over vegetariers en ballen gehakt), maar die kan ik dan niet zo snel niet terug vinden. Maar hier onder kan het ook wel denk ik. Mijn 2 cts nav een avondje op zolder:

Gisteren een al langer uitstaande belofte ingevuld. Luisteren bij Marc op zolder (hoewel er nog een trap verder omhoog ging...).

Ik ben nooit zo goed in het verwoorden van geluidsindrukken en ga dat hier dus niet doen (heb eigenlijk een beetje hekel aan "technisch luisteren"). Dus hou ik het wat kort. Het klonk goed, erg goed. Natuurlijk is het woord wat het meeste bij mij in gedachte komt. Hier kan iedereen tevreden mee zijn. Natuurlijk, de set op zich is simpel (geen onnodige apparaten), doch van goede kwaliteit en de akoestiek is "to die for". Dat zal hier zeker mede debet aan zijn. Of er meer is, kan ik niet zeggen, maar ik geloof Marc wel als hij zegt dat hij verbeteringen waargenomen heeft na zijn aanpasingen.

De muziek werd in ieder geval nooit gestrest (tenzij de muzikant dat zelf beoogde), met een goede ruimtelijkheid (de diverse zangpartijen op Smile waren goed in de ruimte te onderscheiden bv). Ook sloeg het geluid nooit dicht (werd geen brij), ook bij de wat heftigere passsages. Dat is erg prettig, want daar heb ik een bloedhekel aan.   :'(


Wat mij ook opviel is dat er een erg mooi laag uit de relatief kleine woofers komt. Natuurlijk kan een goed afgestemde BR in een mooi aanvullende ruimte best een fraaie 40hz neerzetten, maar de grote japanse trommels klonken best overtuigend (zie ik mijn VS VR1 met ongeveer even grote conussen dat niet nadoen), alsof het 10" woofers waren. Opvallend. Het mooiste en meest indrukwekkende vond ik trio (ben naam vergeten), die opname zou ik thuis ook nog wel eens willen draaien. Ben bang dat het in  mijn huidige galm bak niet zo zuiver zal klinken (daar valt nog het een en ander te verbeteren). Kortom een mooie set waar je heel happy van wordt (ondanks dat de Olive juist deze avond wat kuren met de HD had gekregen).   :-X


Marc, bedankt voor de leuke avond. Ondanks de regen en hagel (en het verdwalen in Leiden) was het meer dan de moeite waard.  
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: groovy. op 24 januari 2014, 11:38:15
Zo slecht verwoord je het nu ook weer niet ;)
In het voorjaar wil ik ook eens bij Marc luisteren.
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 24 januari 2014, 11:42:54
Bedankt Duck,

Wat betreft die kuren, vanochtend geen spoor daarvan! Snap jij het of ik het? ???
Ee cd met Dame des Sables die je hoorde is van het illustere Hadouk Trio, en heet Life à Fip. Fip is een tent ergens in het grote Frankenrijk, waar zij die keer eens speelden.
Als je een beetje zoekt vind je ook een mooie set met 4 eerdere cd's voor een klein prijsje. Die bevat Shamanimal, Utopies, Baldamore en Air Hadouk. Heb het nog niet allemaal beluisterd, maar wat ik ervan hoorde was prima. Die lui maken echt muziek. Mumziek schreef ik per ongeluk, mmm.

Zeg, nog bedankt voor die heerlijke taart! Denk je een paar aardige limburgers op bezoek te krijgen, kan er nog geen vlaai vanaf  >:( :D ;D, maar komt er een Hagenees, dan loopt die even bij de hema binnen. Top man! :-*

Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 24 januari 2014, 11:45:46
En er is nog het debuutalbum Now...
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 24 januari 2014, 11:46:11
Die cd box van Haduk kan ik ook aanraden. Mooie muziek.

Gr Hans
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Duck-Twacy op 24 januari 2014, 14:38:10
Bedankt Duck,

Wat betreft die kuren, vanochtend geen spoor daarvan! Snap jij het of ik het? ???
Ee cd met Dame des Sables die je hoorde is van het illustere Hadouk Trio, en heet Life à Fip. Fip is een tent ergens in het grote Frankenrijk, waar zij die keer eens speelden.
Als je een beetje zoekt vind je ook een mooie set met 4 eerdere cd's voor een klein prijsje. Die bevat Shamanimal, Utopies, Baldamore en Air Hadouk. Heb het nog niet allemaal beluisterd, maar wat ik ervan hoorde was prima. Die lui maken echt muziek. Mumziek schreef ik per ongeluk, mmm.

Zeg, nog bedankt voor die heerlijke taart! Denk je een paar aardige limburgers op bezoek te krijgen, kan er nog geen vlaai vanaf  >:( :D ;D, maar komt er een Hagenees, dan loopt die even bij de hema binnen. Top man! :-*


Denk dat ik het boze oog heb  :laugh:
Anyway gelukkig dat het weer weg is.

Ik ga die Hadouk cd's zeker eens opzoeken. Trouwens die van Yellow ook. En die Schubert liederen (denk ik dat het was) moet ik ook maar eens verder onderzoeken.

Pink Floyd DSOTM heb ik gelukkig al (3 keer)

BTW misschien moet ik al mijn boeken maar in de kamer stallen (ipv in de logeerkamer, gang en kelder). Reuze goed voor de akoestiek :)
Ik zou zeggen, geniet ze van de muziek en van de hobby.
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 24 januari 2014, 14:44:43
Hadouk box (http://www.amazon.co.uk/gp/offer-listing/B00AFCXEJW/ref=sr_1_1_olp?ie=UTF8&qid=1390571012&sr=8-1&keywords=hadouk+trio&condition=new)

Gr Hans
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Wil de Vrede op 24 januari 2014, 21:29:36
Ja, de Hadouk Blues van Didier Malherbe is prachtig...
Titel: Re:Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 24 januari 2014, 21:45:21

Denk dat ik het boze oog heb  :laugh:
Anyway gelukkig dat het weer weg is.

Ik ga die Hadouk cd's zeker eens opzoeken. Trouwens die van Yellow ook. En die Schubert liederen (denk ik dat het was) moet ik ook maar eens verder onderzoeken.

Pink Floyd DSOTM heb ik gelukkig al (3 keer)

BTW misschien moet ik al mijn boeken maar in de kamer stallen (ipv in de logeerkamer, gang en kelder). Reuze goed voor de akoestiek :)
Ik zou zeggen, geniet ze van de muziek en van de hobby.
Dank.
Ik houd het voorlopig maar op wat technisch falen. Het gebeurde ook een keer bij het bezoek van de Limburgers.
Wat Schubert betreft, dat is een DVD van Reinbert de Leeuw: Im wunderschönen Monat Mai, Driemal sieben Lieder nach Schumann und Schubert, met Barbara Sukowa als zangeres. Ik weet niet of die los te krijgen is, ik kocht die als onderdeel van de Schönberg Ensemble Edition, A century of music in perspective. Schijnt een verzamelaarsobject te zijn geworden.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 12 september 2015, 17:53:09
Ik ben in 2011 eens bij Mumsoft wezen luisteren, dus het werd tijd om het nog eens over te doen. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een fijn klinkende set is. Ruimtelijk en met scherpe focus. Een set die goed laat horen wat slechte en goede opnames zijn. Die het geluid van stromend water fraai en natuurlijk klinkend reproduceert. Die mild van karakter is en die ook wel het effect geeft (bij bepaalde nummers) in de muziek te zitten. Ok, in het laag hoorde ik wel ruimte voor verbetering (het mag in mijn oren wel wat steviger) maar echt missen deed ik het niet.

Er was eigenlijk niets veranderd sinds 2011, al staan de LS iets anders. Het is heden ten dage wel mogelijk om beeld bij de muziek te hebben, en dat is toch wel erg leuk als je DVD-s wil kijken. Een melancholisch en weemoedig liefdesnummer is me het meest bijgebleven. Zie de clip nog voor me, de naam van het café waarin het zich afspeelde, maar heb de zanger noch de titel onthouden. Stom. Maalouf - Hashish kwam ook voorbij. Ik kende het van vroeger, maar was het eigenlijk vergeten. Nu weer voor vaker.

Mumsoft, bedankt voor je gastvrijheid, de mooie muziek, de lekkere koffie en lunch en tot een volgende keer!

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 12 september 2015, 18:02:37
Ik ben in 2011 eens bij Mumsoft wezen luisteren, dus het werd tijd om het nog eens over te doen. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een fijn klinkende set is. Ruimtelijk en met scherpe focus. Een set die goed laat horen wat slechte en goede opnames zijn. Die het geluid van stromend water fraai en natuurlijk klinkend reproduceert. Die mild van karakter is en die ook wel het effect geeft (bij bepaalde nummers) in de muziek te zitten. Ok, in het laag hoorde ik wel ruimte voor verbetering (het mag in mijn oren wel wat steviger) maar echt missen deed ik het niet.

Er was eigenlijk niets veranderd sinds 2011, al staan de LS iets anders. Het is heden ten dage wel mogelijk om beeld bij de muziek te hebben, en dat is toch wel erg leuk als je DVD-s wil kijken. Een melancholisch en weemoedig liefdesnummer is me het meest bijgebleven. Zie de clip nog voor me, de naam van het café waarin het zich afspeelde, maar heb de zanger noch de titel onthouden. Stom. Maalouf - Hashish kwam ook voorbij. Ik kende het van vroeger, maar was het eigenlijk vergeten. Nu weer voor vaker.

Mumsoft, bedankt voor je gastvrijheid, de mooie muziek, de lekkere koffie en lunch en tot een volgende keer!
Moet dit niet in een ander topic?
Enfin, ik denk dat je Harvest Moon van Neil Young bedoelt. Het café waar dit zich afspeelt heet Alex's. Zag dat pas nadat ik al heel wat dansjes had uitgevoerd in melancholische herinnering aan de eerste ontmoeting met mijn man. Bam! Dat kwam aan.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 12 september 2015, 20:04:04
Welk topic had je dit gewild? Dan doe ik knippen en plakken.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Not Tubeless op 12 september 2015, 20:12:47
Leuk te lezen! Heb gisteravond ook eens wat water door de speakers laten stromen. Klonk best overtuigend. Maar ik begrijp dat je het bij Mum niet droog houdt bij die tracks?
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 12 september 2015, 20:16:55
Leuk te lezen! Heb gisteravond ook eens wat water door de speakers laten stromen. Klonk best overtuigend. Maar ik begrijp dat je het bij Mum niet droog houdt bij die tracks?

 ;D ;D
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 12 september 2015, 22:06:36
Welk topic had je dit gewild? Dan doe ik knippen en plakken.
Hoeft niet, mijn vergipsing.

Heb het topic nog eens doorgelezen. Wat er van aan is weet ik nog zo net niet, maar het is me al eens opgevallen dat muziek die voor het eerst gespeeld wordt niet zo goed klinkt als de latere performances. Kan met gewenning te maken hebben. Muziek moet indalen...
in de set, en in het gehoor.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Benco op 13 september 2015, 01:16:09
leuk verslag  :)
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Tubamaniak op 17 september 2015, 12:36:24
Hallo Mumsoft, moet muziek van cd indalen ? Is de set behandeld met allerlei geestverruimende middelen ter bevordering van structuurinformatie ? Dan is het verschijnsel goed verklaarbaar.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 17 september 2015, 16:16:20
Hallo Mumsoft, moet muziek van cd indalen ? Is de set behandeld met allerlei geestverruimende middelen ter bevordering van structuurinformatie ? Dan is het verschijnsel goed verklaarbaar.
Wie zal het zeggen. Ik zei dat het me wel eens is opgevallen, maar niet dat ik er in extenso een onderzoek naar heb verricht. Zou ook best kunnen zijn dat ik die tweede/derde etc. keer de muziek meer gewend ben. Bij klassiek, en moderne klassiek al helemaal, is dat wennen een leercurve die ervoor zorgt dat je de muziek steeds meer waardeert.
Dat die 'geestverruimende' middelen het verschijnsel goed verklaarbaar maken, nou, ik sluit niets uit, maar die verklaring wil ik dan wel graag horen.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 8 juni 2017, 17:20:32
Het was weer gezellig bij Mumsoft.

Nu de audiolamp beluisterd. Alhoewel te snel- te kort en te onnauwkeurig.. Ik had het idee dat de tonale balans in het hoog iets wijzigde als de lamp uit stond; misschien werkt de lamp (ook) als een soort filter op de verdeeldoos. Ik hoorde, zoals altijd, geen 'bijzondere' dingen waar de de lamp/tegels of het gesnot aan zouden moeten bijdragen.

Ik vind het, zoals steeds, een mooi ruimtelijk klinkende set. Ik geef de credits niet zozeer aan de tweaks, wel aan de prima akoestiek, de opstelling en de goede luidsprekers. Waar de harmonizers bij mij het hoog verstoorden (blijkbaar gaan vier bandtweeters niet samen) had ik hier nu geen opmerkingen bij.
Het laag is aan de dunne (afwezige) kant waardoor het geheel iets uit balans is: het klinkt zeker niet fel, maar het midhoog en hoog zijn relatief gezien wat meer aanwezig dan het midlaag en het laag.

Nog een interessant gesprek gehad met Marc over wat structuur en orde van doen hebben met de beleving van emotie, en we kwamen er niet uit :)

Ik vond het een leuke dag, we hebben gezellig gekletst en veel muziek geluisterd. Bedankt Marc voor je gastvrijheid, de lekkere koffie en de lunch en tot een volgende keer.


Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 8 juni 2017, 19:16:30
Het was weer gezellig bij Mumsoft.

Nu de audiolamp beluisterd. Alhoewel te snel- te kort en te onnauwkeurig.. Ik had het idee dat de tonale balans in het hoog iets wijzigde als de lamp uit stond; misschien werkt de lamp (ook) als een soort filter op de verdeeldoos. Ik hoorde, zoals altijd, geen 'bijzondere' dingen waar de de lamp/tegels of het gesnot aan zouden moeten bijdragen.

Ik vind het, zoals steeds, een mooi ruimtelijk klinkende set. Ik geef de credits niet zozeer aan de tweaks, wel aan de prima akoestiek, de opstelling en de goede luidsprekers. Waar de harmonizers bij mij het hoog verstoorden (blijkbaar gaan vier bandtweeters niet samen) had ik hier nu geen opmerkingen bij.
Het laag is aan de dunne (afwezige) kant waardoor het geheel iets uit balans is: het klinkt zeker niet fel, maar het midhoog en hoog zijn relatief gezien wat meer aanwezig dan het midlaag en het laag.

Nog een interessant gesprek gehad met Marc over wat structuur en orde van doen hebben met de beleving van emotie, en we kwamen er niet uit :)

Ik vond het een leuke dag, we hebben gezellig gekletst en veel muziek geluisterd. Bedankt Marc voor je gastvrijheid, de lekkere koffie en de lunch en tot een volgende keer.


Ik denk dat je waarneming dan inderdaad wel klopt, in die zin dat het dan wel wat vreemd zou zijn geweest als je nu
met die lamp wel iets bijzonders zou horen en met tegels, snot e.d. niet.
De effecten van die tweaks zijn nogal gerelateerd aan elkaar.
Daarbij kan ik dan nog aantekenen dat die effecten eigenlijk ook niet raken aan hoe het klinkt.
Als je dus zoals hierboven gezegd let op tonale verschillen dan is ook bij mij  niet veel verschil merkbaar.

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 8 juni 2017, 19:19:59

Daarbij kan ik dan nog aantekenen dat die effecten eigenlijk ook niet raken aan hoe het klinkt.

Heuh ? Wat raken de effecten dan wel ?

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 8 juni 2017, 19:24:49
Ja, kijk, daar heb je die vraag weer.
Laat ik die nu erg goed begrijpen omdat ik het zelf ook tientallen jaren niet wist.
Laat ik het eens anders zeggen : het zijn voor mij precies dezelfde effecten als waarvan ik duidelijk merk dat je ze aantast
als je met tegenkoppeling, netfilters e.d. in je set aan de slag gaat.
Dat raakt ook niet aan het geluid maar wel aan de beleving.
En als je voor die effecten niet gevoelig bent dan heb je eigenlijk mazzel want heb je veel meer mogelijkheden.
Klasse D en bv DSP bv. bieden dan ook prachtige mogelijkheden.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 8 juni 2017, 19:28:50
O...nu weet ik wat je bedoelt.....not. ;D

Misschien formuleer je het wat onhandig. Maar als je aangeeft dat de effecten niet het "hoe het klinkt" raken dan ja...er gebeurt toch iets met het geluid ? Dat is toch hoe iets klinkt ?

Mogelijk is het ook niet uit te leggen...maar als het zou lukken: nice.

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 8 juni 2017, 20:02:10
Het was weer gezellig bij Mumsoft.

Nu de audiolamp beluisterd. Alhoewel te snel- te kort en te onnauwkeurig.. Ik had het idee dat de tonale balans in het hoog iets wijzigde als de lamp uit stond; misschien werkt de lamp (ook) als een soort filter op de verdeeldoos. Ik hoorde, zoals altijd, geen 'bijzondere' dingen waar de de lamp/tegels of het gesnot aan zouden moeten bijdragen.

Ik vind het, zoals steeds, een mooi ruimtelijk klinkende set. Ik geef de credits niet zozeer aan de tweaks, wel aan de prima akoestiek, de opstelling en de goede luidsprekers. Waar de harmonizers bij mij het hoog verstoorden (blijkbaar gaan vier bandtweeters niet samen) had ik hier nu geen opmerkingen bij.
Het laag is aan de dunne (afwezige) kant waardoor het geheel iets uit balans is: het klinkt zeker niet fel, maar het midhoog en hoog zijn relatief gezien wat meer aanwezig dan het midlaag en het laag.

Nog een interessant gesprek gehad met Marc over wat structuur en orde van doen hebben met de beleving van emotie, en we kwamen er niet uit :)

Ik vond het een leuke dag, we hebben gezellig gekletst en veel muziek geluisterd. Bedankt Marc voor je gastvrijheid, de lekkere koffie en de lunch en tot een volgende keer.


Ik denk dat je waarneming dan inderdaad wel klopt, in die zin dat het dan wel wat vreemd zou zijn geweest als je nu
met die lamp wel iets bijzonders zou horen en met tegels, snot e.d. niet.
De effecten van die tweaks zijn nogal gerelateerd aan elkaar.
Daarbij kan ik dan nog aantekenen dat die effecten eigenlijk ook niet raken aan hoe het klinkt.
Als je dus zoals hierboven gezegd let op tonale verschillen dan is ook bij mij  niet veel verschil merkbaar.

Ik snap hoe je mijn berichtje leest. Wat ik bedoelde is dat ik geen bijzondere dingen hoorde qua natuurlijkheid, ruimtelijkheid, vloeiing, zwart tussen de noten, focus, 3D, pinpoint of beleving -- en wel een licht tonale verandering. Maar als de lamp niets verandert aan hoe de tonale balans klinkt, dan heb ik dat verkeerd gehoord en bracht de lamp niets extra's voor mijn beleving.

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 8 juni 2017, 23:20:57
Ik zeg dan ook dat ik het vreemd zou hebben gevonden als je met de lamp iets anders zou horen dan met tegels , snot e.d.
Hun werking ligt in elkaars verlengde.
Ook is het zo dat ze elkaars werking behoorlijk versterken, maar als het er niet voor je is, is het er niet en is er niets aan de hand.
Ik ben daar ook jarenlang geweest en snap dan ook helemaal wat Hans en jij zeggen en ervaren, maar jullie snappen mij
dan weer niet.
Maar ik had bij toeval een keer gehoord dat er meer was dan alleen goed geluid, ik kon er alleen de hand niet opleggen.
Goede muziek is meer dan alleen goed geluid want dan kan het allemaal nog steeds zo plat klinken als een dubbeltje.
Zelfs mono geluid kan best goed klinken, het is alleen zo armoedig zonder een juist fase / tijd / ruimte gedrag en emotionele betrokkenheid.
Voor mij zijn het nu juist die dingen die lamp, snot en tegels doen en in mindere mate het eigenlijke geluid in de vorm
van wat meer of minder hoog of laag.
Voor de goede orde : daaraan verandert dus echt wel iets, dat kan AB dus inderdaad gehoord hebben, maar voor mij zijn
die veranderingen minder tot niet relevant.
Die kunnen we dan ook al tientallen jaren op vele manieren succesvol aanpassen naar smaak.
Verder : leven en laten leven, het is allemaal maar een hobby.

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 9 juni 2017, 00:04:52
Hoe weet jij nou wat ik wel- en niet begrijp? Verder krijg ik de indruk dat je niet goed leest wat ik schrijf. Ik zie dat iig niet terug in je reactie.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 9 juni 2017, 00:16:06
Gek, dat idee had ik nu ook.
Prima dus, zijn we het eens.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 9 juni 2017, 07:35:50
Wel eens meegemaakt dat iemand "het" hoorde en vervolgens niet meer ? Ik wel.

Maar de ruimtelijkheid, bubble, natuurlijkheid en andere aanverwante beschrijvingen die anderen hebben gedaan, hebben dus weinig te maken met geluid dat verandert ?

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 9 juni 2017, 07:58:56
Gek, dat idee had ik nu ook.
Prima dus, zijn we het eens.

Aangezien je je best niet eens doet om normaal te reageren denk ik dat je maar gewoon een beetje zit te trollen. Jammer!
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 9 juni 2017, 08:18:26
Wel eens meegemaakt dat iemand "het" hoorde en vervolgens niet meer ? Ik wel.

Maar de ruimtelijkheid, bubble, natuurlijkheid en andere aanverwante beschrijvingen die anderen hebben gedaan, hebben dus weinig te maken met geluid dat verandert ?

Gr. Hans

Ook dat Hans, over dat soort aspecten van de beleving wordt wel heel makkelijk heen gestapt.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 9 juni 2017, 08:31:53
...Ik ben daar ook jarenlang geweest en snap dan ook helemaal wat Hans en jij zeggen en ervaren, maar jullie snappen mij dan weer niet...

Dit soort hautain gelul ook weer...

Die 'terugwerking' is nog niet helemaal beteugeld heren.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 9 juni 2017, 08:36:26
Ik was op zoek naar de juiste bewoording, maar "hautain gelul" is een prima omschrijving.

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 9 juni 2017, 10:47:48
Maar het was dan wel weer gezellig bij mumsoft.

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 9 juni 2017, 10:50:39
Wel eens meegemaakt dat iemand "het" hoorde en vervolgens niet meer ? Ik wel.

Maar de ruimtelijkheid, bubble, natuurlijkheid en andere aanverwante beschrijvingen die anderen hebben gedaan, hebben dus weinig te maken met geluid dat verandert ?

Gr. Hans

Nou, eigenlijk meer met waar het klinkt dan hoe het klinkt.
Hoe, meer in de zin van meer laag of hoog.
Hoe je dat ervaart kan dan wel weer anders op je overkomen als de plaatsing en de ruimtelijkheid ervan beter is.
Dan raakt de muziek je veel meer, ben je er beter bij betrokken en dat is dan ook wat gebruikers van tegels en lamp
ervaren en melden.
Hoe moet ik dat nu beter uitleggen, velen hebben daartoe al pogingen ondernomen in o.a. het lampentopic.
Verder maak ik op een nette manier melding van het feit dat AB consequent is in zijn luisterervaringen.
Zoiets als : indien je 10khz niet hoort uit een bandtweeter dan zul je die hoogstwaarschijnlijk ook niet horen uit een conus.
Als e.e.a. hautain overkomt is dat niet mijn bedoeling, maar wordt de insteek mogelijk niet begrepen.
Zoals al eerder gezegd is het maar een hobby, geen halszaak.

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 9 juni 2017, 11:00:07
Oke...je bracht me even in verwarring omdat je post deed overkomen alsof het weinig/niets met het geluid deed. Hoe en wat zullen we ws nooit helder hebben. Zou mij ook niet uitmaken. Maar het kan mijn inziens niet anders dan dat het een invloed heeft op het geluid...anders zou je geen verschil horen/ervaren.

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 9 juni 2017, 11:05:59
Nou, niet helemaal.
Denk aan emotie en gevoel, bv. bij een live optreden.
Dan klinkt alles veel lekkerder en dat is ook wat lamp en tegels toevoegen.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 9 juni 2017, 11:08:21
Dat doet mijn inziens de mens zelf....emotie zit niet in muziek. Iets in mij zegt dat je het hier niet mee eens gaat zijn. ;D

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 9 juni 2017, 11:16:26
Die muziek brengt die emotie wel over naar de mens.
En wat ik nu steeds bedoel is dat een groot, ruimtelijk, goed geplaatst stereobeeld dat veel beter doet dan een straalstrakke
frequentie karakteristiek zonder enige vervorming.
Een live optreden kan je enorm beroeren terwijl het misschien niet eens zo goed klinkt.
'Het' zit dus ergens anders.

Kleine toevoeging : zo heb ik geregeld contact met de dirigent Verbogt die zich ook hogelijk verbaast over de niet aflatende
moeite die fabrikanten zich getroosten om de cijfertjes nog maar steeds verder te willen verbeteren.
Zo zei hij eens : ik heb mijn hele leven al voor de grootste orkesten in binnen en buitenland gestaan en kan zonder
op te hoeven scheppen wel zeggen dat ik een redelijk ontwikkeld gehoor heb.
Als ik je nu vertel dat als je alle nullen achter de komma in de vervormingscijfers weghaalt en er een getal komt te staan
van 1 of 2 % je dat niet zult kunnen horen en als je verder weet wat de extra, ongewenste gevolgen zijn van die verbeterdrang weet je ook waarom die live situatie zoveel meer van mijn bedoeling en die van het orkest overbrengt.
Aldus iemand met een jarenlange praktijkervaring.
Het overbrengen van die bedoeling was en is dus precies waarmee vd Heide en Berret bezig waren / zijn.

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Opa S. op 9 juni 2017, 11:23:48
Ik ben bang dat ik toch wel snap wat Theo bedoelt, ook al heb ik zelf geen lamp of tegel(s).

Muziek raakt mij soms meer dan op een ander moment, wat dat is weet ik niet. Stemming? Toch een beter klinkend apparaat (ik luister bijna dagelijks naar iets anders)?
't Is dan niet iets wat ik kan benoemen, behalve dat 't me dan gewoon meer raakt.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 30 juni 2017, 11:41:55
Nou, niet helemaal.
Denk aan emotie en gevoel, bv. bij een live optreden.
Dan klinkt alles veel lekkerder en dat is ook wat lamp en tegels toevoegen.

...als je erin gelooft en weet dat ze aanwezig zijn.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 1 juli 2017, 19:06:05
Nou, niet helemaal.
Denk aan emotie en gevoel, bv. bij een live optreden.
Dan klinkt alles veel lekkerder en dat is ook wat lamp en tegels toevoegen.

...als je erin gelooft en weet dat ze aanwezig zijn.


Nee, als je buiten je gehoor ook je gevoel openzet.
Anders gezegd : als je buiten geluid ook muziek kunt waarnemen.

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 1 juli 2017, 19:22:33
En zelf die dingen eens probeert. Oogjes dicht dan.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 1 juli 2017, 20:24:42
Nee, als je buiten je gehoor ook je gevoel openzet.
Anders gezegd : als je buiten geluid ook muziek kunt waarnemen.

Het maakt niet uit hoe jij mijn waarnemingsvermogen inschat: ook jij hoort het niet als je niet van tevoren weet waar je naar luistert.

Ik hoor het graag als je het tegendeel aannemelijk denkt te kunnen maken, maar op basis van de verhouding geblaat/bewijs in de afgelopen jaren zul je het me vast kunnen vergeven dat ik niet met al te veel spanning afwacht.

En zelf die dingen eens probeert. Oogjes dicht dan.

Ik heb inmiddels genoeg ervaring met dergelijke dingen om te weten dat ik er niets van merk.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 2 juli 2017, 08:18:46
Nee, als je buiten je gehoor ook je gevoel openzet.
Anders gezegd : als je buiten geluid ook muziek kunt waarnemen.

Kolere zeg.... Je hebt met jezelf afgesproken om de zoveel tijd een debiel hautaine opmerking te moeten maken..? De één na laatste was nog niet echt lang geleden...

Echt Berret, die 'terugkoppeling' is echt nog niet onder controle...


Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: horn op 2 juli 2017, 08:59:59
Ik ben super blij met de lamp!  :D
Maar zonder lamp kan ik ook makkelijk genieten van de muziek
het is geen must maar wel "lekker" als hij aanstaat.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 2 juli 2017, 09:49:13
Nee, als je buiten je gehoor ook je gevoel openzet.
Anders gezegd : als je buiten geluid ook muziek kunt waarnemen.

Kolere zeg.... Je hebt met jezelf afgesproken om de zoveel tijd een debiel hautaine opmerking te moeten maken..? De één na laatste was nog niet echt lang geleden...

Echt Berret, die 'terugkoppeling' is echt nog niet onder controle...

Ik lees die post van Theo nu pas goed. Ik dacht dat die over buiten muziek luisteren ging... ;D

Wtf is muziek...ik wil een rechte lijn.

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 2 juli 2017, 10:38:34
Onder andere.

En zo nog wat. Een set is gewoon een stuk gereedschap. Emoties daar aan toekennen is redelijk maf. Zal eens navragen/opzoeken of daar een hokje voor is...
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 2 juli 2017, 12:12:41

Ik heb inmiddels genoeg ervaring met dergelijke dingen om te weten dat ik er niets van merk.

Ik bedoel: aanpassingen binnen je eigen set. Vanaf nul hier: gehakt, TS, tegeltjes, kurkjes, grote tegels, lamp.
Die eerste twee zie je niet.
Vanaf nul hier: verbeteringen. In mijn oren, in mijn set.

Het gaat hier dus steeds gewoner klinken.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 2 juli 2017, 12:37:30
Wat is gewoner klinken ?

Ik heb een groot gedeelte van de aanpassingen gehad in mijn set. Ik meen het allemaal gehoord te hebben en inmiddels kan ik zeggen dat ik niet meer terug wil naar dat geluid. Tegenwoordig ben ik zelf het sausje.

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 3 juli 2017, 14:03:38
Ik bedoel: aanpassingen binnen je eigen set. Vanaf nul hier: gehakt, TS, tegeltjes, kurkjes, grote tegels, lamp.
Die eerste twee zie je niet.

Zichtbaarheid is niet het criterium: het gaat erom dat je weet dat het aanwezig is. Het lijkt er bovendien op dat het pas echt lekker gaat werken na meerdere jaren indoctrinatie, onkritisch zijn (eufemistisch omschreven met termen als "je gevoel open zetten"), circulaire zelfbevestiging, en weigering de proef op de som te nemen. Als ik mezelf moedwillig aan autosuggestie zou willen onderwerpen denk ik niet dat ik er zo veel tijd voor over zou hebben.

Verder zou ik dan waarschijnlijk ook de volstrekt onhebbelijke neiging erbij krijgen om alle sets die níet 'aangepast' zijn een gebrek aan 'muzikaliteit' en 'orde' te verwijten, en de eigenaar van een gebrek aan gevoel en emotie te betichten. "Het klinkt op zich goed hoor, alleen jammer dat er geen structuurmodificaties gedaan zijn. Maar ja, je merkt het alleen als je ervoor open staat hè."

Ik heb die illusie van superioriteit niet nodig om van muziek te genieten.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 3 juli 2017, 16:12:17
Ik bedoel: aanpassingen binnen je eigen set. Vanaf nul hier: gehakt, TS, tegeltjes, kurkjes, grote tegels, lamp.
Die eerste twee zie je niet.

Zichtbaarheid is niet het criterium: het gaat erom dat je weet dat het aanwezig is. Het lijkt er bovendien op dat het pas echt lekker gaat werken na meerdere jaren indoctrinatie, onkritisch zijn (eufemistisch omschreven met termen als "je gevoel open zetten"), circulaire zelfbevestiging, en weigering de proef op de som te nemen. Als ik mezelf moedwillig aan autosuggestie zou willen onderwerpen denk ik niet dat ik er zo veel tijd voor over zou hebben.

Verder zou ik dan waarschijnlijk ook de volstrekt onhebbelijke neiging erbij krijgen om alle sets die níet 'aangepast' zijn een gebrek aan 'muzikaliteit' en 'orde' te verwijten, en de eigenaar van een gebrek aan gevoel en emotie te betichten. "Het klinkt op zich goed hoor, alleen jammer dat er geen structuurmodificaties gedaan zijn. Maar ja, je merkt het alleen als je ervoor open staat hè."

Ik heb die illusie van superioriteit niet nodig om van muziek te genieten.

Die specifiek niet nee, maar het gaat jou bepaald ook niet slecht af met de jouwe! :)
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 3 juli 2017, 16:15:35
Was het maar zo'n feest!
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 3 juli 2017, 17:44:31
Ik bedoel: aanpassingen binnen je eigen set. Vanaf nul hier: gehakt, TS, tegeltjes, kurkjes, grote tegels, lamp.
Die eerste twee zie je niet.

Zichtbaarheid is niet het criterium: het gaat erom dat je weet dat het aanwezig is. Het lijkt er bovendien op dat het pas echt lekker gaat werken na meerdere jaren indoctrinatie, onkritisch zijn (eufemistisch omschreven met termen als "je gevoel open zetten"), circulaire zelfbevestiging, en weigering de proef op de som te nemen. Als ik mezelf moedwillig aan autosuggestie zou willen onderwerpen denk ik niet dat ik er zo veel tijd voor over zou hebben.

Verder zou ik dan waarschijnlijk ook de volstrekt onhebbelijke neiging erbij krijgen om alle sets die níet 'aangepast' zijn een gebrek aan 'muzikaliteit' en 'orde' te verwijten, en de eigenaar van een gebrek aan gevoel en emotie te betichten. "Het klinkt op zich goed hoor, alleen jammer dat er geen structuurmodificaties gedaan zijn. Maar ja, je merkt het alleen als je ervoor open staat hè."

Ik heb die illusie van superioriteit niet nodig om van muziek te genieten.

Die specifiek niet nee, maar het gaat jou bepaald ook niet slecht af met de jouwe! :)

Dan ben ik wel nieuwsgierig op welke illusie van superioriteit jij doelt ?

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: berret op 3 juli 2017, 18:06:00
Ik bedoel: aanpassingen binnen je eigen set. Vanaf nul hier: gehakt, TS, tegeltjes, kurkjes, grote tegels, lamp.
Die eerste twee zie je niet.

Zichtbaarheid is niet het criterium: het gaat erom dat je weet dat het aanwezig is. Het lijkt er bovendien op dat het pas echt lekker gaat werken na meerdere jaren indoctrinatie, onkritisch zijn (eufemistisch omschreven met termen als "je gevoel open zetten"), circulaire zelfbevestiging, en weigering de proef op de som te nemen.


Hoho even,dit gaat me te ver,Koen. Er zijn tientallen mensen die dit fenomeen geheel onaangekondigd gehoord hebben.
Een voorbeeld daarvan is de Xfi van een jaar of wat geleden, toen daar B.Gehakt zijn eerste set  luidsprekers demonstreerde, niet voor verkoop,maar alleen om de reactie van luisteraars te peilen. Daar zijn door een paar van de toch al weinige vrouwen die daar waren, wat traantjes geplengd van ontroering. En of dat nou door de structuurinfo kwam of door de muziekkeuze laat ik even in het midden.Overigens waren er toen ook wat hardrockers die de stand van B. bleven bezoeken,omdat in hun beleving hier eindelijk hardrock te horen was zoals bedoeld.
En verder zijn er her en der in den lande luistersessies geweest zonder dat er van te voren iets gezegd was, met ongeveer dezelfde gevolgen. Dus de mededeling dat het "erop lijkt dat het pas gaat werken na meerdere jaren  indoctrinatie "is onwaar en zo'n opmerking had ik van jou ook niet verwacht.
     Als ik mezelf moedwillig aan autosuggestie zou willen onderwerpen denk ik niet dat ik er zo veel tijd voor over zou hebben.

Verder zou ik dan waarschijnlijk ook de volstrekt onhebbelijke neiging erbij krijgen om alle sets die níet 'aangepast' zijn een gebrek aan 'muzikaliteit' en 'orde' te verwijten, en de eigenaar van een gebrek aan gevoel en emotie te betichten. "Het klinkt op zich goed hoor, alleen jammer dat er geen structuurmodificaties gedaan zijn. Maar ja, je merkt het alleen als je ervoor open staat hè."


Mooi,niets menselijks is je vreemd.

Ik heb die illusie van superioriteit niet nodig om van muziek te genieten.


Houden zo ( en dit is niet cynisch bedoeld)


En verder bemoei ik me er  voorlopig) maar niet mee.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 3 juli 2017, 20:08:46
Hoho even,dit gaat me te ver,Koen. Er zijn tientallen mensen die dit fenomeen geheel onaangekondigd gehoord hebben.
Een voorbeeld daarvan is de Xfi van een jaar of wat geleden, toen daar B.Gehakt zijn eerste set  luidsprekers demonstreerde, niet voor verkoop,maar alleen om de reactie van luisteraars te peilen. Daar zijn door een paar van de toch al weinige vrouwen die daar waren, wat traantjes geplengd van ontroering. En of dat nou door de structuurinfo kwam of door de muziekkeuze laat ik even in het midden.Overigens waren er toen ook wat hardrockers die de stand van B. bleven bezoeken,omdat in hun beleving hier eindelijk hardrock te horen was zoals bedoeld.

Tja, als je met een willekeurige mooie set op de X-Fi of bij een audioclub gaat staan en er raadselachtig bij doet / iets raadselachtigs bij vertelt geloof ik ook heus wel dat er tientallen mensen iets bijzonders zullen ervaren. Anekdotes zeggen weinig—in dit geval vooral dat audiofielen opmerkelijke mensen zijn, wat geen nieuws is.

Citaat
En verder zijn er her en der in den lande luistersessies geweest zonder dat er van te voren iets gezegd was, met ongeveer dezelfde gevolgen. Dus de mededeling dat het "erop lijkt dat het pas gaat werken na meerdere jaren indoctrinatie" is onwaar en zo'n opmerking had ik van jou ook niet verwacht.

Ik heb het niet over "goh, ik hoor inderdaad iets bijzonders", al dan niet (bewust of onbewust) beïnvloed, maar over het soort onwrikbare geloof dat hier regelmatig betuigd wordt. Blijkbaar vraagt men zich amper af waarom iets dat zo overduidelijk geacht wordt totaal niet aan te tonen is. Sterker nog, de overtuiging wordt alleen maar vaster door het jarenlang verblijven in een echokamer van eigen gelijk.

Waarom denk jíj bijvoorbeeld niet mee over een manier om het effect duidelijk te maken? Er is genoeg goede wil en vaardigheid aanwezig op dit forum om een overtuigende test in elkaar te zetten waarmee het effect van de 'ordeningsmodificaties' aannemelijk gemaakt zou kunnen worden. Dat is al jaren zo. Desondanks blijft het voornamelijk bij (afhankelijk van de persoon) voorzichtige en omslachtige pogingen tot verklaring, mysterieuze oneliners, gigantische claims, beschimpingen van skeptici, en geschifte kant-noch-wal-verhalen over orde en chaos.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Walt op 3 juli 2017, 20:25:55
Hallo Koen,

Ik heb die set op de Xfi ook gehoord, suzy wong was mij toen volledig onbekend dus ik wist niet dat hier 'gehakt' inzat. De set klonk m.i. zeker wel goed maar niet extreem bijzonder, gewoon van wat ik gewend ben van deze Seas excel units. Wellicht had ik het beter vinden klinken als ik geweten had watchet precies was, hier kan jij best gelijk in hebben, verwachtingen doen veel, objectief luisteren is dan erg moeilijk.

Groetjes Walter
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 3 juli 2017, 20:47:39
En verder bemoei ik me er  voorlopig) maar niet mee.

Waarom niet?

Jij was nochtans juist één van de weinige die het fenomeen kon hanteren. Laat dat geen verleden tijd zijn...
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 3 juli 2017, 21:10:25
Ik bedoel: aanpassingen binnen je eigen set. Vanaf nul hier: gehakt, TS, tegeltjes, kurkjes, grote tegels, lamp.
Die eerste twee zie je niet.

Zichtbaarheid is niet het criterium: het gaat erom dat je weet dat het aanwezig is. Het lijkt er bovendien op dat het pas echt lekker gaat werken na meerdere jaren indoctrinatie, onkritisch zijn (eufemistisch omschreven met termen als "je gevoel open zetten"), circulaire zelfbevestiging, en weigering de proef op de som te nemen. Als ik mezelf moedwillig aan autosuggestie zou willen onderwerpen denk ik niet dat ik er zo veel tijd voor over zou hebben.

Verder zou ik dan waarschijnlijk ook de volstrekt onhebbelijke neiging erbij krijgen om alle sets die níet 'aangepast' zijn een gebrek aan 'muzikaliteit' en 'orde' te verwijten, en de eigenaar van een gebrek aan gevoel en emotie te betichten. "Het klinkt op zich goed hoor, alleen jammer dat er geen structuurmodificaties gedaan zijn. Maar ja, je merkt het alleen als je ervoor open staat hè."

Ik heb die illusie van superioriteit niet nodig om van muziek te genieten.

Koen, wel eens bij Cock (van der Weiden) wezen luisteren? Ik heb idd best een tijdlang gedacht dat 'gehakt' niet geëvenaard kon worden door iets anders, maar ik wist ook wel dat weglaten, en goed opletten wat de overige componenten doen, zeker heilzaam was. En dat bewijst m.i. de set van Cock, bij wie ik het laatste half jaar al zeker drie keer ben wezen buurten. Dat klinkt me daar een potje goed! En heeft meneer Cock ook maar iets van de structuurbevorderende maatregelen in zijn set, zoals ik die heb? Nee, niks.
Maar hij heeft wel een stel oren, een soepele geest, en inzicht in wat componenten doen. En zo heeft hij een cd-speler, draaitafel, versterker-combi, kabels en wat dies meer zij, waar mijn set nog een puntje aan kan zuigen.
Wezenlijk hierbij is m.i. dat hij zoveel als mogelijk is uit de signaalstroom weggehaald heeft, en wat er nog zit, aan gehoormatige verbetering heeft onderworpen. Een arme drommel als ik, die zomaar wat koopt, moet het doen met de eerder genoemde in- en exgrediënten. Ook niet vervelend, maar wel minder effectief.

Maar Cock is een heel aardige vent, en niet te beroerd om iemand te helpen. Daarom heb ik de eierdopjes onder de speakers verwijderd, en wat zakjes met gel erin onder de speakers gedaan, die ik van Cock gekregen heb. Daar moeten nog een paar stevige tegels op, en daarop weer spikes, om - hopelijk, want dat is het doel - het laag hier wat duidelijker te laten uitkomen.
Als je hebt gehoord wat het laag doet bij Cock, uit zijn gemodificeerde KEFjes, dan begrijp je dit streven. Het is trouwens ook altijd een punt van kritiek geweest van zowat iedereen die bij mij is komen luisteren.

Maar laat het duidelijk zijn: structuurinformatie, orde, muzikaliteit en wat voor termen er ook te berde worden gebracht, het komt uit iedere set, soms een beetje, soms veel, soms waanzinnig veel, en soms is het maar magertjes. Maar het is niks geks, of magisch of autosuggestiefs.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Walt op 3 juli 2017, 21:27:24
Is het dan eigenlijk niet bijna hetzelfde als het streven naar een zo 'open' mogelijk geluid?
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 3 juli 2017, 21:37:41
Wezenlijk hierbij is m.i. dat hij zoveel als mogelijk is uit de signaalstroom weggehaald heeft...

Weghalen door een extra tweeter bovenop een speaker te zetten?
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Roots op 3 juli 2017, 22:02:31
Juist door het versterken ervan weer terug te halen..denk ik dan.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Opa S. op 3 juli 2017, 22:30:32
Ik snap er allemaal niets meer van...

 ;D
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: berret op 3 juli 2017, 22:33:47
En verder bemoei ik me er  voorlopig) maar niet mee.

Waarom niet?

Jij was nochtans juist één van de weinige die het fenomeen kon hanteren. Laat dat geen verleden tijd zijn...


Heel simpel.
Vanaf het begin, ik denk nu zo'n 20,25 jaar geleden, sinds ik van der Heide leerde kennen,heb ik meegemaakt dat er om harde metingen werd gevraagd. Henry.v.d.Heide was zelf een uitgesproken technische man. Daar is genoeg over bekend en daar ga ik dus ook niet verder op in.
Hij heeft vanaf het begin van deze ontdekking en het begrijpen en hanteren ervan, zich veel kritiek moeten laten welgevallen.  Ook hij kon niet met de huidige metingen aantonen waar het verschil in zat, gewoonweg omdat er op dit gebied in technische zin geen adequate meetapparatuur is.
Ik weet wel een handvol manieren om te meten maar deze methoden vallen ook buiten het gangbare technische gebeuren.
En dus liggen termen als massapsychose, volksverlakkerij, oplichting,zwendel, etc,etc. voor de hand.
Dus dit soort kritiek en allerlei beschuldigingen aan het adres van vdH, van mij en van vele anderen hoor ik al 25 jaar en ik ben niet van plan me daar nog maar ene reet van aan te trekken. Ik ben het spuugzat. Ik heb al eens gepost dat ik verder geen verklaring over dit fenomeen op het forum zal geven en dat blijft zo.


Dat ik voor mezelf en voor geïnteresseerden met deze materie doorga, staat buiten kijf.
Of ik er ooit nog ruchtbaarheid aan zal geven via een forum betwijfel ik.
 
En er zijn velen waar ik CD spelers, DACs en versterkers voor behandeld heb en tot nu toe tot grote tevredenheid.
Dat is voor mij persoonlijk meer dan voldoende bewijs en voor mijn "klanten"ook.
Meer heb ik niet nodig.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Roots op 3 juli 2017, 22:46:28
Ik snap er allemaal niets meer van...

 ;D
Geeft ook helemaal niets Opa...Ben allang blij te horen dat het weer wat beter met je gaat :-)
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Opa S. op 3 juli 2017, 23:07:42
Huhwah? ging 't niet goed met me?

Fijn dat ik 't ook weet!

 ;D
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Boer Bruut,varkenshouder op 4 juli 2017, 02:06:57
Is er al een winnaar bekend in deze discussie?
Heeft iemand al kunnen aantonen dat de ander ongelijk heeft?
Wie hadden het bij het verkeerde eind en waarom?

Spannend !

 :)
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: morph op 4 juli 2017, 08:31:28
Bij een debat kun je spreken van een winnaar. Bij een discussie betreft het vooral het uitwisselen van ideeën.
Of men iets met de verwoorde ideeën van de ander doet staat daar dan eigenlijk weer los van.
In het meest gunstige geval vindt er een enigszins relativerend effect plaats met betrekking tot de eigen mening.
Die laatste twee punten hebben volgens mij wel wat invloed op de duur van het gezellige gebabbel.
Aan de andere kant, men komt hier hoofdzakelijk om te praten. Ook al gaat het daarbij juist zoveel mogelijk over luisteren.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: soundwave op 4 juli 2017, 09:13:17
massapsychose

Dat is het gewoon ook toch?
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: berret op 4 juli 2017, 10:04:35
massapsychose

Dat is het gewoon ook toch?
Ja toch?
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 4 juli 2017, 10:26:19
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 4 juli 2017, 10:45:30
Henry.v.d.Heide was zelf een uitgesproken technische man. Daar is genoeg over bekend en daar ga ik dus ook niet verder op in.


Zo zijn er artsen die ook homeopaat zijn. Dat geeft geen gezag aan de homeopathie. Al denken veel mensen dat een arts wel weet wat ie doet. Dat zal ook best, maar homeopathie is niet gestoeld op medische kennis.

Idem voor dit fenomeen. De ideeën over structuurinformatie en de filosofie van het doorgeven van emotie van de muzikant zijn niet gebaseerd op technische kennis. Dat de oorspronkelijke bedenker ook technische kennis had zal een feit zijn. Dat geeft geen extra waarde aan ideeën over structuurinformatie. Die waarde moet je heel ergens anders zoeken.

Zo zendt de EO een documentaire uit over een natuurkundige die zich in de vreemdste bochten kronkelt om zijn geloof te snappen. Alsof zijn kennis als natuurkundige enig gezag geeft aan zijn gekronkel. Het is een veelgemaakte denkfout.

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: berret op 4 juli 2017, 11:40:26
Henry.v.d.Heide was zelf een uitgesproken technische man. Daar is genoeg over bekend en daar ga ik dus ook niet verder op in.


Zo zijn er artsen die ook homeopaat zijn. Dat geeft geen gezag aan de homeopathie. Al denken veel mensen dat een arts wel weet wat ie doet. Dat zal ook best, maar homeopathie is niet gestoeld op medische kennis.

Idem voor dit fenomeen. De ideeën over structuurinformatie en de filosofie van het doorgeven van emotie van de muzikant zijn niet gebaseerd op technische kennis. Dat de oorspronkelijke bedenker ook technische kennis had zal een feit zijn. Dat geeft geen extra waarde aan ideeën over structuurinformatie. Die waarde moet je heel ergens anders zoeken.

Het is een veelgemaakte denkfout.

Sorry, dan heb ik dat verkeerd gezegd, de bedoeling van wat ik zeggen wilde is, dat, als er iemand was die gezocht heeft naar een wetenschappelijke verklaring, het H.v.d.H zelf wel was. En dat dat niet impliceert dat er van enige gezagsontlening aan zijn technische achtergrond bij zit.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: berret op 4 juli 2017, 11:42:53
En verder bemoei ik me er  voorlopig) maar niet mee.

Waarom niet?

Jij was nochtans juist één van de weinige die het fenomeen kon hanteren. Laat dat geen verleden tijd zijn...


Heel simpel.
Vanaf het begin, ik denk nu zo'n 20,25 jaar geleden, sinds ik van der Heide leerde kennen,heb ik meegemaakt dat er om harde metingen werd gevraagd. Henry.v.d.Heide was zelf een uitgesproken technische man. Daar is genoeg over bekend en daar ga ik dus ook niet verder op in.
Hij heeft vanaf het begin van deze ontdekking en het begrijpen en hanteren ervan, zich veel kritiek moeten laten welgevallen.  Ook hij kon niet met de huidige metingen aantonen waar het verschil in zat, gewoonweg omdat er op dit gebied in technische zin geen adequate meetapparatuur is.
Ik weet wel een handvol manieren om te meten maar deze methoden vallen ook buiten het gangbare technische gebeuren.
En dus liggen termen als massapsychose, volksverlakkerij, oplichting,zwendel, etc,etc. voor de hand.
Dus dit soort kritiek en allerlei beschuldigingen aan het adres van vdH, van mij en van vele anderen hoor ik al 25 jaar en ik ben niet van plan me daar nog maar ene reet van aan te trekken. Ik ben het spuugzat. Ik heb al eens gepost dat ik verder geen verklaring over dit fenomeen op het forum zal geven en dat blijft zo.


Dat ik voor mezelf en voor geïnteresseerden met deze materie doorga, staat buiten kijf.
Of ik er ooit nog ruchtbaarheid aan zal geven via een forum betwijfel ik.
 
En er zijn velen waar ik CD spelers, DACs en versterkers voor behandeld heb en tot nu toe tot grote tevredenheid.
Dat is voor mij persoonlijk meer dan voldoende bewijs en voor mijn "klanten"ook.
Meer heb ik niet nodig.

Kan ik me wel in vinden, zou er gegeven moment ook klaar mee zijn.
Wat ik wel wil opmerken is, dat de ''mens'' alles wil weten..anders zou b.v de ''wetenschap'' nooit zijn ontstaan.
Dus dat er vragen worden gesteld hoe 1 en ander werkt lijkt mij logies, niet logies is dat er krampachtig om de brij heen wordt gedaan
krijg je een gevoel van ''geheimzinnigheid'' wat mensen juist prikkelt om de onderste steen boven te krijgen.
En de eeuwige ''je moet het gehoord hebben'' staat enorm tegen, ik moet n.l niets.
Verder wil ik je toch nog mijn excuses maken voor wat minder aardige opmerkingen over voodoo en oplichting.
Ben eigenlijk wel overtuigt van je goede bedoelingen en overtuiging=karakter.
Maar (voor ieder die zich hier mee bezig houden) hou a.u.b op met je moet ut gehoord hebben.
Verder veel suk6 met het verder ontwikkelen van deze materie.

Peter.
Dank, Peter.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 4 juli 2017, 12:02:03
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Koen K op 4 juli 2017, 12:21:56
Berret, voor zover ik jou voor het hoofd gestoten heb, was dat zeker niet mijn bedoeling. Ik heb simpelweg genoeg van de idiote suggestie dat er iets mis is met het brein van mensen die geen paarse olifanten waarnemen. Die suggestie heb jij bij mijn weten niet gedaan, dus mijn irritatie heeft zeker geen betrekking op jou.

Ik heb Henri van der Heide niet gekend en voor zover ik weet heb ik hem ook nergens van beschuldigd.

Verder blijft het mij verbazen dat iets wat volgens de liefhebbers zo overduidelijk is blijkbaar met geen mogelijkheid aan te tonen valt. Zoals inmiddels al vaak gezegd is kan dat ook gewoon met een luistertest. Waarom is dat in de afgelopen 20 à 25 jaar dan nog nooit gelukt? Zou alle 'ordeningsinformatie' door een blinddoek in één keer weggenomen worden? Of komt er dan weer een of andere belachelijke verhandeling (nogmaals, niet van jou, berret) over kwantummechanica, metafysica en de kosmos die verklaart waarom het óók al niet mogelijk is het effect te horen in een blinde test?
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: berret op 4 juli 2017, 14:31:02
Berret, voor zover ik jou voor het hoofd gestoten heb, was dat zeker niet mijn bedoeling. Ik heb simpelweg genoeg van de idiote suggestie dat er iets mis is met het brein van mensen die geen paarse olifanten waarnemen. Die suggestie heb jij bij mijn weten niet gedaan, dus mijn irritatie heeft zeker geen betrekking op jou.

Ik heb Henri van der Heide niet gekend en voor zover ik weet heb ik hem ook nergens van beschuldigd.

Verder blijft het mij verbazen dat iets wat volgens de liefhebbers zo overduidelijk is blijkbaar met geen mogelijkheid aan te tonen valt. Zoals inmiddels al vaak gezegd is kan dat ook gewoon met een luistertest. Waarom is dat in de afgelopen 20 à 25 jaar dan nog nooit gelukt? Zou alle 'ordeningsinformatie' door een blinddoek in één keer weggenomen worden? Of komt er dan weer een of andere belachelijke verhandeling (nogmaals, niet van jou, berret) over kwantummechanica, metafysica en de kosmos die verklaart waarom het óók al niet mogelijk is het effect te horen in een blinde test?
Dag Koen, ik heb geen hard feelings tegenover jou. Ik weet dat jij en Theo niet altijd even goed met elkaar overweg kunnen en dat daar weleens wat harde woorden geschreven worden, het zij zo.
Ik ken jou een beetje ( ik moet nog een keer een hoofdtelefoon ophalen,geloof ik) van een gezamenlijke tuinontmaagdingssessie bij Sander en daar heb ik goede herinneringen aan. Binnenkort ben ik voor het werk in Delft, misschien kunnen we dan eens iets afspreken?
Ik kan me heel goed voorstellen dat  je je ergert aan paarse olifanten, toen ik met dit fenomeen in aanraking kwam dacht ik er precies zo over. Maar gaandeweg heb ik het opgegeven om er een technische verklaring voor te zoeken, ik kan het fenomeen hanteren en dat is het.
Mooier kan ik het niet maken,al zou ik willen.
Voor wat betreft luistersessies, te lui en te druk om zoiets te organiseren. Buiten het feit dat ik tot nu toe een paar honderd euro aan de tegels heb overgehouden is het voor mij een intellectuele uitdaging om dit fenomeen te begrijpen en is er tot dusver geen commercieel doel.
En zijn alle ,dit onderwerp aangaande opmerkingen mijnerzijds,slechts een uiting van het enthousiasme als ik weer iets ontdekt heb.
Voor mij zijn de filosofie en de implicaties daarvan volstrekt duidelijk en dat is een van de reden van de geheimzinnigheid.
Je mag er om lachen, dat is misschien ook het beste, maar ik denk dat de ontdekte fenomenen, die veel verder gaan dan enkel het geluid, invloed kunnen hebben op het menselijk functioneren en dat dat geen terrein is voor Jan en Alleman. Sorry daarvoor, alweer: mooier kan ik het niet maken.
Dus misschien tot ziens op een terrasje ergens in het mooie Delft
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 4 juli 2017, 15:54:20
Heel simpel...

Harde meetresultaten zou prachtig zijn maar ik vermoed dat een plausibele verklaring ook al best wat zou kunnen doen. Zolang het eigenlijk alleen maar hosanna verhalen zijn die enkel op subjectieve beleving zijn gestoeld, werkt dat termen als massahysterie natuurlijk alleen maar in de hand. Ik heb zelf een tijd gemeend het fenomeen te ervaren maar uiteindelijk kon ik toch geen verschil duiden. Dat maakt wel dat deze materie mij nog steeds interesseert. Net als de manier die veel aanhangers van het fenomeen menen te moeten bezigen...

Ik ben wel heel benieuwd wat jij aan meetmethode kent maar die buiten het gangbare technische gebeuren vallen?

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: art op 4 juli 2017, 17:28:35
Putzeys’s own credo about hi-fi components.

 ”Stereo replay never actually reproduces a musical event,” he says. ”The only thing you can hope for is a credible illusion. But it can be a very nice illusion.”


Komt uit een 9 jaar oud artikel. Geeft totaal andere informatie over Bruno Putzeys dan de gebruikelijke artikelen.
http://spectrum.ieee.org/computing/hardware/bruno-putzeys-the-sound-of-music-extended-play

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: KT88 op 4 juli 2017, 17:30:28
Cool, opgeslagen voor nadere lezing. Tnx!

Overigens ben ik het heel erg eens met die uitspraak, maar dat zal niemand (ook die niet) verbazen.  ^-^
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 4 juli 2017, 18:21:54
Putzeys’s own credo about hi-fi components.

 ”Stereo replay never actually reproduces a musical event,” he says. ”The only thing you can hope for is a credible illusion. But it can be a very nice illusion.”


Komt uit een 9 jaar oud artikel. Geeft totaal andere informatie over Bruno Putzeys dan de gebruikelijke artikelen.
http://spectrum.ieee.org/computing/hardware/bruno-putzeys-the-sound-of-music-extended-play

Oh dat zeg ik al jaren  ::) :-X
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: minplus op 4 juli 2017, 19:17:43
Is dat eigenlijk al eens blind ABX getest? ::) ;D
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Knosti de Platenwasser op 4 juli 2017, 22:09:56
Was het maar zo'n feest!

Ach wat maakt het allemaal uit... maar die avatar van jou is wel een absoluut feest!
Erg herkenbare blik en vliegtuigoren...  :laugh:
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 5 juli 2017, 07:46:13
Een discussie over de hoorbaarheid van gehakt verschilt niet van een discussie over de hoorbaarheid tussen kabels. Dezelfde argumenten vliegen ook heen en weer. De roze olifanten van Koen heb ik ook gehoord en ik sluit de kans niet uit dat ik ze nog hoor.

Maar net zoals bij de kabel discussie zijn er mensen die menen te moeten verklaren wat ze horen door aan te geven wat anderen niet hebben of kunnen: Een set die in staat is om en het je open stellen. Daar is een mooie bijgekomen...het horen van muziek ipv geluid...Hoe verzin je het.

Geniet er lekker van dat je hoort wat je meent te horen. Laat het om anderen te vertellen/zeggen wat ze missen. Daarmee wordt wat jij ervaart echt niet meer waar. Amen

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: morph op 5 juli 2017, 09:25:33
Het is niet verkeerd om anderen te wijzen op de denkfouten in de wijze waarop zij hun luisteroordeel denken te kunnen beoordelen.

Niet iedereen is er zondermeer van doordrongen dat alleen al het gelezen hebben van bovenstaande zin het oordeel bij een volgende luistersessie beïnvloedt.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 5 juli 2017, 09:50:59
Sowieso lastig om anderen te vertellen hoe en wat ze moeten doen. Het teruggeven van wat ik ervaar vind ik een wat minder ingewikkeld verhaal. Vorige week nog meegemaakt: Set van over de 100.000 euro (nieuw) en ik vond het echt niet goed klinken. Mijn inziens lag dat zeker niet aan de spullen...die kunnen niet heel veel verkeerd doen (mijn visie). Maar de ruimte werkte niet echt mee. Gelukkig is de eigenaar een relaxte gast en die kon het allemaal wel snappen, maar genoot enorm van de spullen (ook al kon het beter klinken). Prima toch...respect en waardering. Dit is dan direct merkbaar in het contact...gewoon een leuk gesprek. Ik snap hem, hij snapt mij. Samen snappen we elkaar. Een andere gast (zelfmade Guru) vond het maar vreemd dat ik me zo uitsprak over het geluid. Kon zich ook niet vinden in mijn opmerkingen....dat verbaasde mij dan weer enorm. Ging vervolgens over muzikaliteit en daar raakte hij me kwijt...want het impliceerde opnieuw dat ik niet van muziek geniet en dus naar geluid luister (mijn vrije vertaling). Ja doei...die ken ik nu wel. ;D

Ik mis bij velen het vermogen om te bedenken: Dat wat ik hoor kan wel eens helemaal niet kloppen met de verklaring die ik ervoor heb en klopt het überhaupt wel wat ik hoor. Zelfreflectie oid. Durf je jezelf wijs te maken dat je jezelf voor de gek houdt ?

Onrust....ook een fenomeen wat inmiddels bij gehakt lijkt te horen. Op welke wijze kan onrust een goede/positieve invloed hebben op je beleving van  muziek/geluid ? Komt er weer een wat minder roze Olifant ? Ik wil niet beweren dat ik een uitgebalanceerde muziekgenieter ben, maar ik vind het wel redelijk stuitend dat anderen menen dat ik het niet ben omdat ik een "rechte lijn" wil.

Niet dat ik daar door van mijn padje raak oid. Maar ik snap gewoon niet dat mensen het kunnen schrijven.

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: groovy. op 5 juli 2017, 09:59:18
Gedver wat moeilijk allemaal.
Kan ik dan iemand die het bij goed vind klinken niet meer geloven omdat hij van zichzelf niet weet of hij wel goed kan luisteren of niet ;D
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 5 juli 2017, 10:12:43
Ja maak er maar weer een grapje van..maar dit zijn bloedserieuze zaken. Leven en dood zijn termen die ook in me opkomen.

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: groovy. op 5 juli 2017, 10:16:30
Bij leven en welzijn dan maar :)
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Opa S. op 5 juli 2017, 10:38:25
Wat voor de een onrust is kan voor de ander experimenteerdrang zijn.

Uiteraard zal het gros dan zeggen dat het allemaal beter klinkt, want dat is gewoon wat je zelf wilt horen, overigens volkomen menselijk en ook helemaal niets mis mee.
Waar je de ander pas echt leert kennen is aan de hand van de manier waarop ze reageren als er kritiek komt op hun ideeën, ervaringen.

Wat mij betreft zit daar het hele probleem van er nooit uit kunnen komen wie er nu "gelijk" heeft in de discussie en hoe de werkelijkheid al met al in elkaar zit (voor het gemak ga ik er overigens voor mezelf maar van uit dat er simpelweg meerdere parallel bestaande werkelijkheden zijn). Maar de discussies zoals ze (hier) vaak worden gevoerd zijn dan discussies die met het onderwerp eigenlijk al niets meer te maken heeft, het wordt een strijd tussen titanen. TitaanTJES meer eigenlijk, alleen kunnen sommige wel heel hard schreeuwen.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 5 juli 2017, 23:20:34
Een discussie over de hoorbaarheid van gehakt verschilt niet van een discussie over de hoorbaarheid tussen kabels. Dezelfde argumenten vliegen ook heen en weer. De roze olifanten van Koen heb ik ook gehoord en ik sluit de kans niet uit dat ik ze nog hoor.

Maar net zoals bij de kabel discussie zijn er mensen die menen te moeten verklaren wat ze horen door aan te geven wat anderen niet hebben of kunnen: Een set die in staat is om en het je open stellen. Daar is een mooie bijgekomen...het horen van muziek ipv geluid...Hoe verzin je het.

Geniet er lekker van dat je hoort wat je meent te horen. Laat het om anderen te vertellen/zeggen wat ze missen. Daarmee wordt wat jij ervaart echt niet meer waar. Amen

Gr. Hans


Maar jij vertelt anderen toch ook wat ze wel of niet horen. Of moeten horen ?

Verder vindt je het bijzonder dat het verschil tussen geluid en muziek wordt gemaakt.
Er zijn vele voorbeelden van, maar laat ik er eens twee noemen.
Als de dirigent Verbogt bv komt oefenen voor een concert bij een koortje en daarbij hoort begeleiding van zijn vleugel
dan neemt hij uiteraard niet de vleugel mee op zijn nek, maar een keyboard.
Dat werkt al jaren erg goed en voldoet geheel.
Maar als hij dan thuis of in de concertzaal hetzelfde speelt op de vleugel dan zou je daarvan kunnen zeggen dat
dat een verschil is tussen gewoon goed geluid en muziek.
Een ander voorbeeld kan zijn het op mono schakelen van je versterker.
Het geluid blijft dan grotendeels intact, maar de plaatsing en de ruimtelijkheid lijden er onder en het mooie is weg.
Iedereen zal gauw terug schakelen naar stereo en dat is dan ook zoiets  als het verschil tussen geluid en muziek.
Subtielere ingrepen als bv een sterke tegenkoppeling knabbelen op een zelfde wijze aan wat ik dus muziek noem.
Muziek zie ik dus als het extra, het mooie, dat van geluid muziek maakt.
Voor een groot deel zit dat voor mij in een goede ruimtelijkheid en plaatsing.Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: morph op 6 juli 2017, 00:45:34
Een ander voorbeeld kan zijn het op mono schakelen van je versterker.
Het geluid blijft dan grotendeels intact, maar de plaatsing en de ruimtelijkheid lijden er onder en het mooie is weg.
Iedereen zal gauw terug schakelen naar stereo en dat is dan ook zoiets  als het verschil tussen geluid en muziek.
Subtielere ingrepen als bv een sterke tegenkoppeling knabbelen op een zelfde wijze aan wat ik dus muziek noem.
Muziek zie ik dus als het extra, het mooie, dat van geluid muziek maakt.
Voor een groot deel zit dat voor mij in een goede ruimtelijkheid en plaatsing.
"Een ander voorbeeld kan zijn het op mono schakelen van je versterker."
Ik heb serieus medelijden met iemand die muziek niet als zodanig zou herkennen omdat het "slechts" mono is.
Zo'n gedachtengang zou zelfs kunnen betekenen dat 7.1 sets muziek laten horen en stereo slechts geluid, zij het ietwat muzikaler dan mono.

Ik ga er maar van uit dat "Een ander voorbeeld kan zijn" niets meer is dan een dubieus voorbeeld en het even zo goed helemaal niet zo kan zijn.

Een aardige anekdote is hierbij misschien dat lang geleden enkele zelfbenoemde audiofielen eens kwamen luisteren bij mij thuis en ik een paar mono albums draaide van plaat en cd. De verbazing was groot, maar ook het genieten.
Toen we daarna weer verder gingen met stereo albums duurde het ettelijke nummers voordat iemand zich realiseerde dat de versterker nog steeds op mono stond. De knop was gebruikt om te ondervinden of dat verschil hoorbaar was, net zoals we dat testten met de source-directknop bij het cd's afspelen. Er zit geen lichtindicatie bij die drukknopjes.
Mijn destijds wat sluimerende pretenties richting audiofilie waren na onder meer dit voorval, snel voorbij. Voortaan werd er alleen nog maar van muziek genoten. Ook de groene stift bevond zich sindsdien weer gewoon bij zijn vriendjes in de etui met tekenbenodigdheden.
Eén van die bezoekers kom ik nog wel eens tegen. Hij heeft het nog steeds nooit over muziek maar nog altijd over zijn telkens "betere" apparatuur. Arme knul.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 6 juli 2017, 01:11:47
Maar niemand zegt van mono dat je de muziek dan niet meer kunt herkennen.
Bij een stereo opname zullen er denk maar weinig mensen zijn die het prefereren als de versterker op mono wordt geschakeld
en stereo niet fijner, completer en meer muziek vinden.
En als iemand dat wel vindt is dat voor mij helemaal prima en gaat hij er gewoon mooi naar zitten luisteren.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Roots op 6 juli 2017, 01:36:05
Ja die verdraaiingen steeds heh..Eer het weer opgehelderd is ben je 3 dagen verder...vermoeiend!

"Zelfbenoemde audiofielen" nog wel liefst!..."Arme sukkel" ook nog!
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 6 juli 2017, 07:41:26
Maar jij vertelt anderen toch ook wat ze wel of niet horen. Of moeten horen ?

Verder vindt je het bijzonder dat het verschil tussen geluid en muziek wordt gemaakt.


Nee ik vertel mensen niet wat ze moeten horen. Ik vertel wat ik prettig vind en niet prettig aan hun geluid/muziekweergave.

Zoals je het nu stelt is het inderdaad niet bijzonder. Het is de combinatie met gehakt die het bijzonder maakt. Dit moet je gebruiken want dit zorgt ervoor dat...Je moet je er wel voor open kunnen stellen...of je set is niet in staat om de verschillen weer te geven. Dat niveau is het.

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Be tweeter op 6 juli 2017, 07:59:25
Knuppel in hoenderhok:
Een versterker zonder tegenkoppeling klinkt ruimtelijker omdat de versterkerkanalen bij aangeboden spanningsverschillen onderling (de essentie van stereo) niet zo goed meer in staat zijn bepaalde andere spanningsvariaties die op beide kanalen precies eender moeten zijn dat ook te laten zijn.
Dat verklaart waarom je regelmatig hoort dat het stereobeeld breder wordt bij NFB.
Ik zeg niet dat dit zo IS maar is de uitleg onwaarschijnlijk?
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: morph op 6 juli 2017, 08:44:07
Maar niemand zegt van mono dat je de muziek dan niet meer kunt herkennen.
Inderdaad, dat zei niemand, want dat was ook mijn opmerking niet.
Muziek als zodanig te herkennen, als iets anders dan geluid alleen. Dat las ik in je bericht en zo bedoelde ik het.
Dat vond ik erg kort door de bocht.

Maar laten we even Roots' verdere zinnige toevoegingen hierover maar even afwachten.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: berret op 6 juli 2017, 09:00:18
Knuppel in hoenderhok:
Een versterker zonder tegenkoppeling klinkt ruimtelijker omdat de versterkerkanalen bij aangeboden spanningsverschillen onderling (de essentie van stereo) niet zo goed meer in staat zijn bepaalde andere spanningsvariaties die op beide kanalen precies eender zouden moeten zijn dat ook te laten zijn.
Dat verklaart waarom je regelmatig hoort dat het stereobeeld breder wordt bij NFB.
Ik zeg niet dat dit zo IS maar is de uitleg onwaarschijnlijker?

Als dat zo zou zijn zouden beide versterkers onderling verschillende versterking hebben. Dat zou betekenen dat bij verschillende dynamieken het geluidsbeeld consequent 1richting uittrekt. Lijkt me sterk dat je dat niet opvalt en dat kan natuurlijk bij tegengekoppelde versterkers ook gebeuren.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: berret op 6 juli 2017, 09:04:21
Een ander voorbeeld kan zijn het op mono schakelen van je versterker.
Het geluid blijft dan grotendeels intact, maar de plaatsing en de ruimtelijkheid lijden er onder en het mooie is weg.
Iedereen zal gauw terug schakelen naar stereo en dat is dan ook zoiets  als het verschil tussen geluid en muziek.
Subtielere ingrepen als bv een sterke tegenkoppeling knabbelen op een zelfde wijze aan wat ik dus muziek noem.
Muziek zie ik dus als het extra, het mooie, dat van geluid muziek maakt.
Voor een groot deel zit dat voor mij in een goede ruimtelijkheid en plaatsing.
"Een ander voorbeeld kan zijn het op mono schakelen van je versterker."
Ik heb serieus medelijden met iemand die muziek niet als zodanig zou herkennen omdat het "slechts" mono is.
Zo'n gedachtengang zou zelfs kunnen betekenen dat 7.1 sets muziek laten horen en stereo slechts geluid, zij het ietwat muzikaler dan mono.

Ik ga er maar van uit dat "Een ander voorbeeld kan zijn" niets meer is dan een dubieus voorbeeld en het even zo goed helemaal niet zo kan zijn.

Een aardige anekdote is hierbij misschien dat lang geleden enkele zelfbenoemde audiofielen eens kwamen luisteren bij mij thuis en ik een paar mono albums draaide van plaat en cd. De verbazing was groot, maar ook het genieten.
Toen we daarna weer verder gingen met stereo albums duurde het ettelijke nummers voordat iemand zich realiseerde dat de versterker nog steeds op mono stond. De knop was gebruikt om te ondervinden of dat verschil hoorbaar was, net zoals we dat testten met de source-directknop bij het cd's afspelen. Er zit geen lichtindicatie bij die drukknopjes.
Mijn destijds wat sluimerende pretenties richting audiofilie waren na onder meer dit voorval, snel voorbij. Voortaan werd er alleen nog maar van muziek genoten. Ook de groene stift bevond zich sindsdien weer gewoon bij zijn vriendjes in de etui met tekenbenodigdheden.
Eén van die bezoekers kom ik nog wel eens tegen. Hij heeft het nog steeds nooit over muziek maar nog altijd over zijn telkens "betere" apparatuur. Arme knul.

Er is een ( soms groot) verschil of je mono weergeeft via twee of via een speaker. De kamer invloed speelt daar een behoorlijke rol in. In een wat ruimtelijk klinkende kamer is mono  op twee speakers vaak wat moeilijker waarneembaar.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 6 juli 2017, 09:24:55
Toen ik de minidsp nog had heb ik een aantal uren/dagen mono gespeeld. De instellingen had ik niet goed. Ik hoorde wel iets wat niet klopte met mijn andere luisterervaringen, maar kon mijn vinger er niet opleggen. Totdat ik zag dat de instellingen niet oke waren. De boel stond dus op mono. Kan nu ook niet meer terughalen wat het verschil was.

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Be tweeter op 6 juli 2017, 09:25:46
Knuppel in hoenderhok:
Een versterker zonder tegenkoppeling klinkt ruimtelijker omdat de versterkerkanalen bij aangeboden spanningsverschillen onderling (de essentie van stereo) niet zo goed meer in staat zijn bepaalde andere spanningsvariaties die op beide kanalen precies eender zouden moeten zijn dat ook te laten zijn.
Dat verklaart waarom je regelmatig hoort dat het stereobeeld breder wordt bij NFB.
Ik zeg niet dat dit zo IS maar is de uitleg onwaarschijnlijker?

Als dat zo zou zijn zouden beide versterkers onderling verschillende versterking hebben. Dat zou betekenen dat bij verschillende dynamieken het geluidsbeeld consequent 1richting uittrekt. Lijkt me sterk dat je dat niet opvalt en dat kan natuurlijk bij tegengekoppelde versterkers ook gebeuren.

Nee, zo bedoel ik het niet, de twee versterkerkanalen zijn in dit gedachtenexperiment volledig identiek maar hebben een lichte kromming in de karakteristiek ( ze klinken verder fabeltastisch in de beleving van hen die er naar luisteren).
Een triangel die volledig in het midden moet klinken reist rechts bijvoorbeeld mee op een paar pauken en links op een violist die toevallig zijn neus ophaalt. Door de ietwat kromme karakteristiek krijgt de triangel links t.o.v. rechts een iets ander klankkarakter en daardoor dus ook een afwijking van de zuivere middenpositie en klinkt dus ruimtelijker.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: art op 6 juli 2017, 10:02:29
Knuppel in hoenderhok:
Een versterker zonder tegenkoppeling klinkt ruimtelijker omdat de versterkerkanalen bij aangeboden spanningsverschillen onderling (de essentie van stereo) niet zo goed meer in staat zijn bepaalde andere spanningsvariaties die op beide kanalen precies eender moeten zijn dat ook te laten zijn.
Dat verklaart waarom je regelmatig hoort dat het stereobeeld breder wordt bij NFB.
Ik zeg niet dat dit zo IS maar is de uitleg onwaarschijnlijk?


Heb je dit helemaal goed verwoord?

Ik ben met je eens dat je verschillen hoort, maar m.i. komt dat voort uit het feit dat versterkers zonder NFB ongeleide projectielen zijn. Ze zijn nooit helemaal gelijk (zelfde bouw/schema dus), maar meetbaar verschillend.

Ik zag hier ergens ook een opmerking over 'mono'.
Domweg twee stereokanalen aan elkaar binden levert geen fatsoenlijk mono op! Goed mono moet heel in het begin van de keten gemaakt worden, niet door een paar kanaaltjes simpel door te verbinden.
Zelfde geldt voor multi-channel, dat wordt op die manier geen stereo. De betere discs hebben dan ook een aparte track voor (b.v.) 5.1 en stereo. Aparte mixes dus.

Brengt  mij trouwens op de (lang geleden) tegenstanders van stereo. Een aanzienlijke groep van professionals én amateurs overigens.
Zij  stelden dat 'stereo' de wereld verder van het HiFi (of werkelijkheidsweergave ;) ) zou afbrengen omdat aan de mengtafel een volledig kunstmatig geluidsbeeld geschapen zou worden. Hetgeen  natuurlijk  klopt.   ;D

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Be tweeter op 6 juli 2017, 10:06:40
Art je hebt gelijk, ik bedoelde dat non-NFB ruimtelijker zou kúnnen klinken op grond van de uitleg. 'k Was niet zo helder kennelijk. (Ik dacht Non FeedBack).
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: KT88 op 6 juli 2017, 10:18:42
Ik ben met je eens dat je verschillen hoort, maar m.i. komt dat voort uit het feit dat versterkers zonder NFB ongeleide projectielen zijn. Ze zijn nooit helemaal gelijk (zelfde bouw/schema dus), maar meetbaar verschillend.

Mijn idee ook.
Versterking, vervorming, bandbreedte, zelfs fase.....kortom: alle open-loop gedrag krijg je voor de kiezen en dat wil met name bij buizen (waar je dat nog redelijk ongestraft kunt doen) nog wel eens aardig verschillen.
Ik herinner me een setje Cary 300B waarvan 1 kanaal OL 23 dB versterkte, er een aandeel van meer dan 5% 2H was en een bandbreedte van 26 kHz.
Het andere kanaal vertoonde vnl. 3H, gaf 25 dB versterking en liep tot 22 kHz.
Geen wereld van verschil, maar wel duidelijk meetbaar.

Overigens is het bijna onmogelijk om tegenkoppeling te vermijden, elke kathode/emitter/source weerstand is er een voorbeeld van. SRPP en kathodevolger dus ook.
Zonder global feedback bij BJTs en (MOS)FETs is ook vrijwel onmogelijk, je kunt het hooguit rond de stroomversterker proberen maar dan "zie" je het niet direct omdat we geneigd zijn om altijd in spanningen te denken (en te meten).

Citaat
Ik zag hier ergens ook een opmerking over 'mono'.
Domweg twee stereokanalen aan elkaar binden levert geen fatsoenlijk mono op! Goed mono moet heel in het begin van de keten gemaakt worden, niet door een paar kanaaltjes simpel door te verbinden.

Klopt, maar om mono-LPs af te spelen via een stereoketen is die monoknop wél weer heilzaam, omdat in het verschilsignaal een hoop vervorming, ruis, spetters e.d. zit.

Citaat
Zelfde geldt voor multi-channel, dat wordt op die manier geen stereo. De betere discs hebben dan ook een aparte track voor (b.v.) 5.1 en stereo. Aparte mixes dus.

Brengt  mij trouwens op de (lang geleden) tegenstanders van stereo. Een aanzienlijke groep van professionals én amateurs overigens.
Zij  stelden dat 'stereo' de wereld verder van het HiFi (of werkelijkheidsweergave ;) ) zou afbrengen omdat aan de mengtafel een volledig kunstmatig geluidsbeeld geschapen zou worden. Hetgeen  natuurlijk  klopt.   ;D

Helemaal waar; het geldt voor alles wat méér is dan mono.
Ook onze geroemde stereo-opnamen zijn vrijwel altijd kunstmatig, zelfs klassiek en jazz.
Een enkeling zoals Berret (en vroeger Klaas Posthuma met wie ik een tijdje heb meegelopen) probeert om zo "puur" mogelijke opnamen te maken, maar ook daar is het een kwestie van smaak: welke microfoons, welke opstelling, gaat er nog een bewerking in de keten plaatsvinden tijdens opname (limiter, echo, klankregeling op de tafel, zelfs faseknopjes voor de microfoons)?
En dan hebben we het maar niet over multitrack opnamen, mixing en mastering, en al helemáál niet over surround waar we gewoon van de 5 of 7 kanalen de panpots maar ergens naartoe draaien.

Vandaar mijn stelling dat ALLES MyFi is. ;)
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: berret op 6 juli 2017, 10:42:18
Goed mono is altijd slecht stereo.


En afhankelijk welk stereo- opname systeem je toepast is goed  stereo slecht mono.

Voorbeeld: als je voor een popbandje TIG microfoons plaats dan zet je de instrumenten in het stereobeeld op hun plek door sterkteverschillen tussen links en rechts. Afgezien van galm en andere effecten telt dit prima op tot mono. Ga je bij een klassiek bandje uit van een hoofdmicrofoonstel bestaande uit twee microfoons met daar een bepaalde afstand tussen, dan krijg je bij mono- optelling fase problemen. Afhankelijk of je dan nog wat steunmicrofoons hebt gebruikt, kan dat een zeer slecht monobeeld geven. In het geval dat je maar twee microfoons gebruikt, kun je voor mono beter alleen het linker of het rechter kanaal gebruiken. En,zoals KT al zei, de keuze van microfoons, de plaats,etc. etc. zijn al een persoonlijke visie op de werkelijkheid. En dan maakt het nog verschil of ik voor radio of voor een cd productie werk. Bij radio kan ik het niet maken om bijvoorbeeld de kleine zaal van het concertgebouw als de grote zaal te laten klinken, voor een cd, opgenomen in een locatie die toch niemand kent, kan ik me andere vrijheden veroorloven.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: KT88 op 6 juli 2017, 10:46:36
Fraaie posting, Berret (en anderen!). Mooie discussie, dit.

.....voor een cd, opgenomen in een locatie die toch niemand kent, kan ik me andere vrijheden veroorloven.

En dan zijn er mensen die met samengeknepen billen geen klankregeling of DSP durven te gebruiken omdat ze het zo puur "HiFi" mogelijk willen hebben.... ;D
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Opa S. op 6 juli 2017, 10:50:19
Ik laat "het" aan de specialisten over...

 ;D
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: morph op 6 juli 2017, 11:00:00
Domweg twee stereokanalen aan elkaar binden levert geen fatsoenlijk mono op! Goed mono moet heel in het begin van de keten gemaakt worden, niet door een paar kanaaltjes simpel door te verbinden.

Klopt, maar om mono-LPs af te spelen via een stereoketen is die monoknop wél weer heilzaam, omdat in het verschilsignaal een hoop vervorming, ruis, spetters e.d. zit.
Bij het luisteren is het inderdaad een heel groot (en prettig) verschil om die knop te gebruiken bij 78-toeren platen.
Ik wissel hiervoor namelijk alleen het naaldje in het stereo-element.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 12:50:18
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 6 juli 2017, 12:57:27
Amen.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 6 juli 2017, 20:03:37
Amen op de mening dat een goed klinkende set die 'veel goed' doet saai is?
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 20:28:20
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 6 juli 2017, 20:39:29
Je lievelings film kijk je ook het liefst met een bril met paarse glazen op?

Smaak... Meneer de masteraar (of mevrouw natuurlijk) had het inderdaad helemaal bij het korte eind...
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 6 juli 2017, 20:40:42
Ach er is ook nog wel iets feitelijks te zeggen over bv een slechte/goede basweergave. Dat iemand dit dan vervolgens mooi/niet mooi vindt klinken is inderdaad smaak.

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 6 juli 2017, 20:43:05
Amen op de mening dat een goed klinkende set die 'veel goed' doet saai is?

Abel je begrijp het punt niet, ieder zoekt/wil zijn manier van een set samenstellen, voor de 1 is dat een perfecte rechte freq curve met dsp,roomcorectie subwoofers enz,en met desnoods akoestische ruimte maatregelen,voor de ander, een palet met kleuring.
Voor mij die kleuring dus, neemt niet weg dat ik een set op zijn weergavekwaltijd kan beoordelen,dat het niet mijn kopje thee is, is SMAAK,net als wat jij zegt over mijn set ''van een ander niveau'',dat is nu jou SMAAK. capich?. ;)

Nu vul je voor mij in wat ik niet zou snappen. Laat nou maar aan mij over wat ik wel of niet snap.  Ik sprak mijn verbazing uit in de vorm van een vraag aan mumsoft.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 20:46:37
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 6 juli 2017, 20:49:59
Ach er is ook nog wel iets feitelijks te zeggen over bv een slechte/goede basweergave. Dat iemand dit dan vervolgens mooi/niet mooi vindt klinken is inderdaad smaak.

Ik denk dat niemand een aangerande laagweergave verkiest boven een zo correct mogelijke.

Is dat wel het geval dan is zo iemand als liefhebber alvast niet meer serieus te nemen. Althans niet door mij.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 6 juli 2017, 20:51:54
Vind zo ie zo een belachelijke vergelijking, in mijn optiek is horen & kijken twee  heeeel verschillende werelden.

Zijn allebei zintuigen. En sturen allebei je hersenen aan met signaaltjes.

Dus vertel me meer over dat heeeeele grote verschil.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Be tweeter op 6 juli 2017, 20:54:02
Op grond van de grote klankvariatie in cd's die ik bezit kan ik me een afwijking van de rechte lijn voorstellen die weldadig werkt voor bepaalde cd's. Voor de rest neem ik ieders klankvoorkeur serieus maar deel hem vaak niet.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 21:08:07
.
 
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 21:14:04
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 6 juli 2017, 21:20:21
Dus jij denkt thuis te horen wat de masterengineer hoorde op zijn monitoren, je hoort wat de man op het medium heeft weggeschreven,
Niet wat hij ter pleke heeft gehoord,zijn monitoren klinken toch effe anders dan die weergevers van jou, of hij moet het op jou weergevers doen en in jou ruimte zijn tafel neerzetten.
en het is meneer.
 

Als ik mijn best doe, een heel eind.

Ik vind dat het je taak als muziekliefhebber is dat je je best doet om het signaal zoals dat op de bron staat zogoed als mogelijk op je luisterplek ( speciaal voor Redski) weer te geven.

Daarbij geloof ik niet zo heel veel van klankverschillen tussen gelijkwaardige speakers.

In smaak geloof ik ook niet. Maar ik geloof wel dat audiofielen, de klassieke dan toch, vooral met hun verbeelding luisteren.

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 6 juli 2017, 21:23:01
Dat heet ''mens'' zijn  lees ook IN MIJN OPTIEK dus niet wetenschappelijk, IK stel heel andere eisen of voorwaarden aan kijken als medium t.v films ectra,sterker nog heb er niets mee.

Ik heb ook niets met homosex, toch kan ik me voorstellen dat het ramgeil is.

Probeer eens verder te kijken.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 21:28:03
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 6 juli 2017, 21:29:29
Waarvan acte!
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 21:31:05
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Satch op 6 juli 2017, 21:31:45
Smaak... Meneer de masteraar (of mevrouw natuurlijk) had het inderdaad helemaal bij het korte eind...

De masteraar gaat uit van 'wat er bij de muziek past', de wensen van de opdrachtgever, het medium waar de master voor wordt gemaakt en  haar/zijn eigen smaak.

Ik vind dat het je taak als muziekliefhebber is dat je je best doet om het signaal zoals dat op de bron staat zogoed als mogelijk op je luisterplek ( speciaal voor Redski) weer te geven.

Ik vind dat een muziekliefhebber van muziek moet genieten. Als dat beter gaat door een equalizer te gebruiken en die in de beruchte 'V' te zetten: geniet ervan!

en het is meneer.

De (naar mijn smaak) beste masteringtechnicus is een vrouw (http://www.wisseloord.nl/people/darcy-proper/).
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 21:38:59
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Roots op 6 juli 2017, 21:43:14
a@ Baartmans, ach ach ach, lees weer es te snel,mijn excuus  dacht dat het op mijn persoon gericht was.
Maar dat was je bedoeling niet, mijn fout :-[ :-[
Nogmaal excuses.
Niet zo snel in excuus schieten hoor, Met Roodmans zijn reacties kan je altijd vele kanten op.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 21:44:41
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 21:47:06
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: morph op 6 juli 2017, 22:00:05
a@ Baartmans,

Nogmaal excuses.
Niet zo snel in excuus schieten hoor, Met Roodmans zijn reacties kan je altijd vele kanten op.
Stilletjes had ik gehoopt dat er eens een zinnige reactie zou komen, maar je houdt het aardig vol.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 22:00:39
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 6 juli 2017, 22:02:50
Ja, off-topic. Gaat niet over mij, of Koen, of Roodborstjes en ook niet over dat waar we het nooit over hebben.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Roots op 6 juli 2017, 22:07:21
a@ Baartmans,

Nogmaal excuses.
Niet zo snel in excuus schieten hoor, Met Roodmans zijn reacties kan je altijd vele kanten op.
Stilletjes had ik gehoopt dat er eens een zinnige reactie zou komen, maar je houdt het aardig vol.
Njah..Ik had ook gehoopt dat er beetje ruimte was voor mij...Maar Grf en Berret hebben mij de mond gesnoerd...Helaas volgende keer beter :)
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 22:08:14
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 6 juli 2017, 22:12:11
De masteraar gaat uit van 'wat er bij de muziek past', de wensen van de opdrachtgever, het medium waar de master voor wordt gemaakt en  haar/zijn eigen smaak.

Precies.

En dus vind ik het mijn taak als liefhebber om dat resultaat zo goed als mogelijk op mijn luisterplek te krijgen. En dus krijg ik ook dus de rillingen van iets als 'smaak'. Zoals ik al schreef, ik ga ook mijn lievelings film of schilderij niet met bekijken door een bril met gekleurde glazen.

Ik vind dat een muziekliefhebber van muziek moet genieten. Als dat beter gaat door een equalizer te gebruiken en die in de beruchte 'V' te zetten: geniet ervan!

Ach tuurlijk moet iedereen gewoon lekker doen wat hij of zij goeddunkt, kan mij het aan de reet roesten... Ik neem alleen iemand met 'smaak' niet meer serieus als weergaveliefhebber. En zal ook niet begrijpen waarom hij of zij die zo geliefde muziek mank wenst af te spelen.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 6 juli 2017, 22:14:00
a@ Baartmans, ach ach ach, lees weer es te snel,mijn excuus  dacht dat het op mijn persoon gericht was.
Maar dat was je bedoeling niet, mijn fout :-[ :-[
Nogmaal excuses.

Excuus lijken mij onnodig. Desalniettemin accepteer ik heb natuurlijk.

Volgende keer weer?

 ;D
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 6 juli 2017, 22:18:58
Niet zo snel in excuus schieten hoor, Met Roodmans zijn reacties kan je altijd vele kanten op.

Da's fijn, dank je.

Helaas kunnen die van jou echt enkel richting kliko. Hoe ver ben je inmiddels met het onthullen van de geheimen van de lamp? Of staat er wéér iemand in de weg je belet de 'waarheid' naar buiten te brengen?


Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 22:19:42
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Roots op 6 juli 2017, 22:24:34
Niet zo snel in excuus schieten hoor, Met Roodmans zijn reacties kan je altijd vele kanten op.

Da's fijn, dank je.

Helaas kunnen die van jou echt enkel richting kliko. Hoe ver ben je inmiddels met het onthullen van de geheimen van de lamp? Of staat er wéér iemand in de weg je belet de 'waarheid' naar buiten te brengen?
Pardon!?

Er was er gisteren nog eentje die het kleurenspectrum aan het meten was...alweer vergeten?
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Rood op 6 juli 2017, 22:26:54
a@ Baartmans, ach ach ach, lees weer es te snel,mijn excuus  dacht dat het op mijn persoon gericht was.
Maar dat was je bedoeling niet, mijn fout :-[ :-[
Nogmaal excuses.
Niet zo snel in excuus schieten hoor, Met Roodmans zijn reacties kan je altijd vele kanten op.

Wie ?
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 6 juli 2017, 22:50:51
Roetsj begrijpt het allemaal niet helemaal meer.

Kan 'ie ook niets aan doen...

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 6 juli 2017, 22:51:47
We gaan gewoon lekker verder, maar twee keer lezen voortaan.... :P

Helemaal sjiek. Tot die keer!
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 6 juli 2017, 23:09:40
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 7 juli 2017, 08:30:04
Ach er is ook nog wel iets feitelijks te zeggen over bv een slechte/goede basweergave. Dat iemand dit dan vervolgens mooi/niet mooi vindt klinken is inderdaad smaak.

Ik denk dat niemand een aangerande laagweergave verkiest boven een zo correct mogelijke.

Is dat wel het geval dan is zo iemand als liefhebber alvast niet meer serieus te nemen. Althans niet door mij.

Ik denk dat er mensen zijn die geen idee hebben en dus niet beter weten. Anderen vinden het fijn dat ze een bult van 20 dB hebben...tsja. Smaak...wat moet je er mee. ;D

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: hrcc op 7 juli 2017, 08:32:12
@ Satch, off topic, maar mooie link...eheuu,wat een droom als je studiovrouw/man bent. :o :o :o :o :o :o :o :o :o

Mij was ook wel eens op gevallen dat Ilse, Anouk en Madame Oosterhuis fraai klonken op zowel radio op de bouw als thuis op mijn setje.
Die dame kan er wat van.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 7 juli 2017, 13:55:25
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: groovy. op 7 juli 2017, 14:04:36
Ik houd dan ook niet van recht,ik vond het bij beide heren prima klinken.
Ik weet niet eens of ik wel een rechte weergave heb en ik geniet ook van mijn setje.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 7 juli 2017, 14:09:18
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: groovy. op 7 juli 2017, 14:11:43
Als ze dat al deden.
Je kunt toch van meer smaken genieten een banaan is ook niet recht ;D
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: ..... op 7 juli 2017, 14:14:30
.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: mumsoft op 7 juli 2017, 21:56:00
Liever echt dan recht.   :laugh:
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: minplus op 7 juli 2017, 22:53:17
Zekers. ;D
Zoals mijn goede (toen nog bepaald niet) oude buurvrouw in Grunn'n al zei: "Die wil de vinger recht in de kont", waarmee ze aangaf dat iemand een Pietje Precies c.q. zeurkous, zo van het mag allemaal beslist maar op 1 manier, was. ^-^

Een snoes, trouwens. :-*
 
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Rood op 8 juli 2017, 10:15:22
Roetsj begrijpt het allemaal niet helemaal meer.

Kan 'ie ook niets aan doen...

Oh hij denkt nog steeds dat jij ik ben en ik bent jij  ;D
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: art op 8 juli 2017, 11:03:02
Ik begrijp geen moer van die warrige commentaren .....
Als kennelijk elke maffe curve kan, waarom is 'recht' dan een probleem bij de muziekbeleving?

Goed, heeft iemand ervaring met de REW-software? Ziet er aantrekkelijk uit en is zowel toe te passen voor analyse als daadwerkelijke correctie (DSP).

Zag  dat ook Katz hiernaar verwees:
https://www.digido.com/portfolio-item/digital-room-correction/


Hier is de site met nadere info:
http://www.home-speaker.net/room-eq-wizard.html
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 8 juli 2017, 11:48:20
Zoals mijn goede (toen nog bepaald niet) oude buurvrouw in Grunn'n al zei: "Die wil de vinger recht in de kont", waarmee ze aangaf dat iemand een Pietje Precies c.q. zeurkous, zo van het mag allemaal beslist maar op 1 manier, was. ^-^

Even voor mijn beeldvorming, wie wil er een vinger in zijn kont volgens jou?
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Benco op 8 juli 2017, 12:05:15
Liever echt dan recht.   :laugh:
Maar we kunnen natuurlijk wel wat kunstmatige kromming toevoegen , zoals er wel wat cd's zijn met kuntmatig vinyl gekraak  ;D
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: berret op 8 juli 2017, 16:50:56
Ik begrijp geen moer van die warrige commentaren .....
Als kennelijk elke maffe curve kan, waarom is 'recht' dan een probleem bij de muziekbeleving?

Goed, heeft iemand ervaring met de REW-software? Ziet er aantrekkelijk uit en is zowel toe te passen voor analyse als daadwerkelijke correctie (DSP).

Zag  dat ook Katz hiernaar verwees:
https://www.digido.com/portfolio-item/digital-room-correction/


Hier is de site met nadere info:
http://www.home-speaker.net/room-eq-wizard.html
Ja, werkt goed. Ik gebruik het icm een goedkope meet microfoon,  Umix heet dat ding geloof ik. Kan je zo in de PC prikken. Veelzijdig programma.
Die meet microfoon is gekalibreerd, je kunt de correctie waarden van dat ding in REW invoeren en dan is dat ding niet krom tussen 15 Hz en 20 kHz, zo ongeveer.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: art op 8 juli 2017, 16:58:43
Dank je.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: a.b. op 8 juli 2017, 21:16:22
Ik begrijp geen moer van die warrige commentaren .....
Als kennelijk elke maffe curve kan, waarom is 'recht' dan een probleem bij de muziekbeleving?

Goed, heeft iemand ervaring met de REW-software? Ziet er aantrekkelijk uit en is zowel toe te passen voor analyse als daadwerkelijke correctie (DSP).

Zag  dat ook Katz hiernaar verwees:
https://www.digido.com/portfolio-item/digital-room-correction/


Hier is de site met nadere info:
http://www.home-speaker.net/room-eq-wizard.html

Goede vraag Art.

Ik gebruik REW om te meten en op basis hiervan de ideale positie voor fronts maar met name de subs te bepalen - niet om mijn DSP in te stellen. De microfoon is een gekalibreerde UMIK.

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: minplus op 8 juli 2017, 23:53:27
Zoals mijn goede (toen nog bepaald niet) oude buurvrouw in Grunn'n al zei: "Die wil de vinger recht in de kont", waarmee ze aangaf dat iemand een Pietje Precies c.q. zeurkous, zo van het mag allemaal beslist maar op 1 manier, was. ^-^

Even voor mijn beeldvorming, wie wil er een vinger in zijn kont volgens jou?

Ik tot nu toe 2x erg graag, waarbij 1x door een erg mooie vrouw en 1x door een man, maar het hoefde niet recht, mocht best krom, vooral omdat ze wilden checken hoe het met de buitenkant van m'n prostaat zat.
Verder eigenlijk niet, hoewel ik best wel bij een paar mannen met en zonder prostaatkanker het verschil bij hen zou willen voelen zodat ik mezelf zou kunnen controleren. Hoewel, die mooie vrouw..
Anderen zijn volledig vrij om te kiezen of het bij hen past en ik respecteer dat volkomen en heb er geen oordeel over.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 21 juli 2017, 19:25:41
Liever echt dan recht.   :laugh:

Vraag is dan natuurlijk wel wat nu eigenlijk (r)echt is.
Zo heb ik op KNO een hele poos geleden eens mijn gehoor laten opmeten en daar zaten wel wat bulten en dips in de curve.
En dat zal bij iedereen wel zo zijn en ook nog eens bij iedereen verschillend.
En zet je daar dan een recht systeem tegenover, dan is de resultante toch weer krom.
Het geeft wel een soort van gemoedsrust om te weten dat je set een recht plaatje neerzet maar is dat dan voor een ieder
ook de mooiste oplossing. Smaak mag toch hopelijk ( zo had ik eens een schoonmoeder die van doedelzakmuziek hield  ).
Veel belangrijker vind ik eigenlijk hoe de set na het nodige gecorrigeer nog presteert op het gebied van timing, plaatsing
stereobeeld en dus fasereinheid.

Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Roots op 21 juli 2017, 19:58:47
*knikt op en neer*
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 21 juli 2017, 21:08:27
*Knikt heen en weer*

Ook wel knap dat Kermiswerker een gehoorbeschadiging heeft die pieken kent, het is een bijzondere man.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Roots op 21 juli 2017, 21:31:17
Zekers...Tis maar net welke "gehoorbeschadiging" je hebt heh?
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 21 juli 2017, 21:52:23
Een gehoorbeschadiging waarbij je bepaalde frequenties beter gaat horen?


Vertel me meer.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: minplus op 21 juli 2017, 22:05:28
Niet zo moeilijk toch? Als bepaalde frequenties dalen qua gevoeligheid zijn andere automatisch hoger in het geheel.
Zal bij jouw gehoor ook zeker zo zijn.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 21 juli 2017, 22:33:09
Nee, en dus blijkbaar wel erg moeilijk.

Een audiogram kent geen pieken alleen dalen. Een beschadiging zorgt voor een afname van het gehoor bij een bepaalde frequentie.

Pieken zijn uitgesloten, het zijn geen staande golven.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Theo van Wermeskerken op 21 juli 2017, 23:17:39
Nou knap hoor, heb je toch nog wat gevonden.
De curve was wat hobbelig. Zo goed ?
Verdiep je liever in de vraagstelling.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: Markus op 22 juli 2017, 01:30:42
Liever echt dan recht.   :laugh:
Vraag is dan natuurlijk wel wat nu eigenlijk (r)echt is.


Zo heb ik op KNO een hele poos geleden eens mijn gehoor laten opmeten en daar zaten wel wat bulten en dips in de curve.
En dat zal bij iedereen wel zo zijn en ook nog eens bij iedereen verschillend.
En zet je daar dan een recht systeem tegenover, dan is de resultante toch weer krom.
De afwijking is er altijd en ook daarom is een "klankneutrale" set
te bevoorkeuren. Of niet?
Citaat
Het geeft wel een soort van gemoedsrust om te weten dat je set een recht plaatje neerzet maar is dat dan voor een ieder
ook de mooiste oplossing.
Zolang je "rechte meting" gelijkstelt aan de best mogelijke benadering van realiteit, wel ja.
Citaat
Smaak mag toch hopelijk ( zo had ik eens een schoonmoeder die van doedelzakmuziek hield  ).
Zeker, maar er wordt gereageerd op "recht" en niet op "krom".
Citaat
Veel belangrijker vind ik eigenlijk hoe de set na het nodige gecorrigeer nog presteert op het gebied van timing, plaatsing
stereobeeld en dus fasereinheid.
Waarom is dat zo interessant. De vraag impliceert negatieve beïnvloeding vanwege correctieve maatregelen?

Niet vervelend bedoeld; Wat doen de TvW maatregelen? Je beoogt iets te behalen wat in jouw optiek de meest gebalanceerde "trade off" biedt.

Daarin verschillen de uitgangspunten niet sterk.

Groet, Mark :)
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 22 juli 2017, 08:25:56
Verdiep je liever in de vraagstelling.

Een individuele aanpassing van de frequentiecurve is natuurlijk alleen wenselijk als het systeem enkel door desbetreffende individu wordt beluisterd. En zal dus niet wenselijk zijn bij een systeem dat voor meerdere individuen muziek moet weergeven. Daarbij zou je bij het corrigeren van gehoorbeschadigingen waarschijnlijk erg veel energie moeten pompen in de hoge frequenties en ik denk niet dat een speaker dat erg leuk vind...

Ik speel trouwens op mijn head-fi setje wel met een DSP die nadat het een audiogram heeft gemaakt de nodige aanpassingen doet. Luistert erg verhelderend!
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: chansig op 22 juli 2017, 10:47:40
Liever echt dan recht.   :laugh:

Vraag is dan natuurlijk wel wat nu eigenlijk (r)echt is.


Recht is niet krom. Als jij krom vervolgens echt vind klinken mag je dat lekker zelf weten. Ik snap er weinig van dat je een speaker zou prefereren die iets doet met het geluid, wetende dat er na je speaker van alles gebeurd waar je zonder verstand geen controle over hebt. Akoestiek of in jouw voorbeeld ieder zijn eigen gehoor.

Vandaar mijn voorkeur voor een zo recht mogelijke weergave. Art merkte het ook al op...waarom zou de rechte weergave de mindere weergave moeten zijn als het gaat om muziekbeleving ?

Gr. Hans
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: berret op 22 juli 2017, 12:11:18
*Knikt heen en weer*

Ook wel knap dat Kermiswerker een gehoorbeschadiging heeft die pieken kent, het is een bijzondere man.
Dat is heel wel mogelijk. De standaard meetkarakteristiek is een geïdealiseerde karakteristiek en dan nog samengesteld uit een serie afzonderlijke metingen bij diverse personen
 Dips komen vaker voor, maar pieken kunnen ook optreden.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: baardmannetje op 22 juli 2017, 12:24:19
Een piek impliceert dat je op dat punt van de frequentiecurve meer hoort.

Een beschadiging impliceert dat het gehoor minder is geworden.

Hoe dan?
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: berret op 22 juli 2017, 12:53:55
Een piek impliceert dat je op dat punt van de frequentiecurve meer hoort.

Een beschadiging impliceert dat het gehoor minder is geworden.

Hoe dan?
nou, Theo heeft het niet over beschadiging, maar over wat pieken en dalen. Verder hoeft een piek op bv 800 Hz een dal op 1300 niet te beïnvloeden.
Tis maar een gemiddelde karakteristiek.
Titel: Re: Koen op bezoek bij Mumsoft. Over roodborstjes, grachtenpanden en gehakt.
Bericht door: art op 22 juli 2017, 13:50:37
Jaren 60 talks.   ;)

De gemiddelde 'audiciën' test globaal met een (recht ;) ) luidsprekertje  in een cabine, maar ook wordt de ouderwetse koptelefoon nog wel gebruikt.
Nog ouder is de fluisterende huisarts in de hoek van de spreekkamer.
Hun primaire doel is spraakherkenning! Volgens mij wordt er ook doorgaans tot 6 kHz gemeten, omdat de piek van het menselijk gehoor ergens tussen de 1500 en 3000 Hz ligt.

Bij zwaardere gehoorklachten komen de specialisten aan bod in sommige ziekenhuizen dan wel gespecialiseerde privé klinieken (die er soms van buiten uitzien als een gewone 'hoorwinkel' van de grote ketens).

Om een beetje inzicht te krijgen in het werk van de gehoorspecialisten is het volgend artikel interessant:
http://www.audiologyonline.com/articles/real-ear-measurement-basic-terminology-1229

Als het nog erger is dan komt de 'implant' aan de orde.
Dit alles heeft nix met HiFi te maken.   ;D
Maar m.i. heeft het geen enkel nut om het gehoor te bediscussiëren in het kader van een rechte karakteristiek "Van microfoon tot oor".