Audiofreaks, Audio, Hifi, Luidsprekers, Buizen

Hifi Hardware => Draaitafels => Topic gestart door: -sander- op 30 april 2018, 21:51:09

Titel: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: -sander- op 30 april 2018, 21:51:09
Beste Forumleden,

Sinds kort ben ik verhuisd naar mijn kamer in Groningen. Natuurlijk heb ik ook mijn platenspeler meegenomen. Het probleem is nu echter dat zodra ik maar in de buurt van mijn platenspeler kom of de stofkap open doe, de plaat overslaat.  Ik heb al geconstateerd dat dit komt door de slechte vloer die in mijn kamer ligt. Deze buigt nogal door als ik eroverheen loop.

Heeft iemand hier ervaring mee en hoe ik dit kan oplossen?
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: morph op 30 april 2018, 22:04:21
Is er een mogelijkheid om een plank aan de muur te bevestigen waar je 'm op kan zetten?
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: Kraus vonBentinck op 30 april 2018, 22:21:12
Met een stevig rek aan een (stevige) muur bevestigen. Aan de vloer valt weinig te doen.
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: Heintje op 30 april 2018, 22:44:52
Als je geen bewoner boven je hebt en wel een stevig plafond, is de platenspeler aan het plafond ophangen ook nog een optie.
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: Opa S. op 30 april 2018, 22:50:16
Of een tangentiale platenspeler nemen, dan heb je nergens last van.

(https://i.imgur.com/RMFvfjy.png)
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: -sander- op 1 mei 2018, 21:09:43
Ik denk dat een plank aan de muur hangen inderdaad de beste oplossing is.  Heb hier alleen niet echt ruimte voor. Kunnen spikes de trillingen niet verhelpen?
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: minplus op 1 mei 2018, 21:22:22
Nee.
De kast van 3 meter vervangen door eentje van 2 meter en je hebt ruimte aan de muur.
Ik denk niet dat je, zoals ik vroeger in een huis waar de muren nog erger trilden dan de vloer, gaten in de vloer kunt zagen en de draaitafel op antennemasten zetten.
Ophangen aan veren blijft verder een optie als alle muren volledig bezet zijn.
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: Heintje op 1 mei 2018, 22:45:30
Ik denk dat een plank aan de muur hangen inderdaad de beste oplossing is.  Heb hier alleen niet echt ruimte voor. Kunnen spikes de trillingen niet verhelpen?

De clou is dat je rechtstreeks contact met de vloer vermijdt.
Als je de platenspeler bv. in het wandrek opstelt, en je zorgt dat dat wandrek aan de muur hangt zonder contact met de vloer, is er waarschijnlijk niets aan de hand.
Je kunt dat vooraf uitproberen door een glas water in het wandrek te zetten en de vloer in beweging te brengen: als het water beweegt (kringen/golven erin), zal je platenspeler het er niet goed in doen.
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: Jeronimo op 2 mei 2018, 09:29:30
Sander, wat herken ik je probleem. Ook in een huis met flink doorbuigende planken. Ik moest als ik een plaat draaide met een flinke boog rustig om de audio-installatie heen lopen of er heel voorzichtig voorbij schuifelen (en dan nog skipte de naald soms). Zeer onprettig en ongewenst, zeker als ik gasten had. De draaitafel aan de muur bevestigen zou weer andere problemen opleveren, aangezien de kamerdeur er vlak naast, in diezelfde muur geplaatst is. Een andere opstelling van de audio-opstelling en daarmee een verandering in de hele kamerinrichting wil ik niet. Kortom: Tom poes om een list gevraagd. Alle problemen zijn daardoor opgelost, zie https://forum.audiofreaks.nl/index.php?topic=21713.msg1808855#msg1808855 (https://forum.audiofreaks.nl/index.php?topic=21713.msg1808855#msg1808855)

Ter nadere informatie nog: de verbindingen in de Ikea-kast had ik al verstevigd met een - niet zichtbare stalen rib onder de onderste plank. Samen met het grote gewicht aan apparatuur en vinyl dat er inmiddels in die kast staat, stond die kast op zichzelf als een huis. Toch bewoog die hele kast als ik er langs liep, omdat - neem ik aan - dat de hele onderkant van de kast op het tapijt en de onderliggende planken stond. Ik zou de kast op aparte voeten hebben kunnen zetten, maar dat vind ik niet mooi en het zou misschien niet helpen. Daarom meteen maar gekozen voor die kegeltjes (vier) eronder:
(https://s9.postimg.cc/54l95jl0v/perfect-sound-kegels-verstelbaar-per-stuk.jpg)
Mijn bedoeling was om het gewicht van de kast met inhoud (loeizwaar) op enkele punten met een zo groot mogelijke druk per mm2 in het tapijt op de planken ondergrond te laten rusten. Ben geen technicus, maar dit leek mij intuitief een goed idee. Dat bleek al voldoende. Ik heb de kast dwars op de planklijnen staan, vlak tegen de wand. Voor de zekerheid heb ik de platenspelers, zie de geposte foto's, ook nog op rubberen squash balletjes gezet (vier half doorgesneden blauwe stip balletjes onder de voeten van de platenspelers). Ik kan nu langs een draaiende platenspeler sprinten zonder dat de naald ook maar een jota trilt. En gasten die wat zwaarlijviger zijn dan ik ben kunnen zich vrij in de ruimte bewegen zonder dat dit gevaar voor mijn naald oplevert. Forummers die reeds een keer bij mij langs zijn geweest, ik doel hierbij in het geheel niet op één van jullie. Nee, ook jij niet. ;D

Dus bij mij werkte: robuust maken van de kast, kegeltjes met de punt naar onderen op de houten ondergrond plaatsen (als je geen tapijt hebt moet je wellicht onder punt een klein beschermingsplaatje leggen, b.v. een 10-cent muntstuk) en de voeten van de platenspelers op halve squash balletjes laten rusten. Kosten: rond de E. 15,-- totaal (de vier kegeltjes had ik goedkoop via MP). Effect: ook totaal. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: groovy. op 2 mei 2018, 10:13:43
Een beproefde manier om een plankenvloer te verstevigen is ook wel om er overdwars planken of houtenplaten op te schroeven en daar de kast op te zetten.
Dat maakt dat deel stabieler.
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: TANNOY op 2 mei 2018, 12:26:41
niet de mooiste oplossing,maar voor gewoon plaatjse draaien werkt het wel..


https://www.juno.co.uk/products/free-float-freefloat-deck-turntable-stabilizers-orange/139223-01/ (https://www.juno.co.uk/products/free-float-freefloat-deck-turntable-stabilizers-orange/139223-01/)
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: jpio op 2 mei 2018, 13:13:28
Whahaha.. heb nog wel een zwembandje van de action voor je. Of anders mss een donut tegen aambeien ofzo?
Maar als het werkt prima toch ;D
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: groovy. op 2 mei 2018, 14:05:11
De dye uitvoering is een fietsband,niet te hard oppompen ;D
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: Jeronimo op 2 mei 2018, 15:43:14
Leuk bedacht heren met die opblaasbare onderzetters. Maar dat help bij een verende ondergrond als waar TS (en ik) het over hebben natuurlijk geen sikkepit. Sterker, dan skipt de naald een paar keer meer. Afblazen van deze opties dan maar.
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: Not Tubeless op 2 mei 2018, 15:50:58
Kun je het meubel waar de spelert op staat fixeren aan de muur met een paar kleine hoekbeugeltjes?
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: -sander- op 3 mei 2018, 08:47:05
Bedankt voor alle reacties!  Ik ga zeker kijken of de oplossing van jeronimo ook voor mij werkt. Ik ben nu op vakantie maar zodra ik thuis ben ga ik aan de slag. Ik houd jullie op de hoogte!
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: kanniks op 5 mei 2018, 09:46:01
Oplossingen ter ontkoppeling met opblaasbandjes e.d. werken inderdaad niet bij een dergelijk probleem met een plankenvloer op een houten ondervloer van een oud huis. Een opblaasbandje kan prima werken ter voorkoming feedback van de muziek door de vloer en het meubel, maar dit is een ander verhaal. Als bewoner van verschillende oude huizen met plankenvloer ben ik daar inmiddels wel ervaren mee. :o

Planken werken als een soort wip onder belasting. Bij een plankenvloer gaat het dus meestal om grote uitslagen van de uiteinden van de planken met een zeer lage frequentie (0-5Hz) ipv kleinere uitslagen met een hogere frequentie. Die uitslag kan in extreme gevallen zelfs enkele mm's zijn. Het hele meubel, inclusief de platenspeler (en eventueel inclusief het opblaasbandje) staat dan gezellig te dansen.

Minder omslachtige oplossingen:
- simpelweg de kast zo opstellen dat deze niet aan de muur staat waar de kopse uiteinden van de plankenvloer zitten, maar in plaats daarvan aan de muur die grenst aan de lange zijde van de planken kan al een heel verschil maken. Dit omdat je in deze opstelling wanneer je op het meubel afloopt geen wip effect hebt van de kopse uiteinden van de planken. Zou je vanaf de zijkant vlak langs de muur naar het meubel lopen dan heb je dat wipeffect van de kopse uiteinden natuurlijk weer wel, maar meestal is dat niet je looppad.
- meubel laten staan maar goed fixeren aan de muur met een aantal beugels en schroeven aan de achterkant, mijn favoriete oplossing want je ziet er niks van en het werkt uitstekend. Eventueel ook meteen de constructie van het meubel versterken door het intern aanbrengen van hoekbeugels etc, want de stevigheid van het meubel zelf speelt ook een rol
- meubel verzwaren met bijvoorbeeld heel veel platen als die daar ruimte voor biedt ;)

Omslachtigere oplossingen:
- indien meubel niet genoeg te verzwaren is (te klein) dan een ander meubel neerzetten wat je wel vol kan gooien met gewicht
- meubel aan de (hopelijk stenen) muur hangen
- aan het plafond hangen. Een heel gedoe en wel een raar gezicht, als je geen bovenburen hebt tenminste, want dan zit je met hetzelfde probleem
- vloer vernieuwen en dan meteen fixeren aan de dragende onderbalken met behulp van schroeven zodat hij niet meer kan schotelen

Eventueel een combinatie van deze dingen toepassen voor een optimaal resultaat.
Titel: Re: Platenspeler slaat ontzettend over
Bericht door: -sander- op 15 mei 2018, 11:18:14
Even een update over mijn probleem:

Ik heb het meubel eerst verstevigd en de platenspeler op halve squashballetjes gezet.  Dit hielp wel een beetje maar hij sloeg nog steeds behoorlijk over.
Gisteren heb ik de platenspeler en het hele meubel op een dikke mat vlokkenschuim gezet. Daarnaast heb ik het meubel goed verzwaard door er veel lp's in te stoppen ;). Als ik nu normaal langs de platenspeler loop slaat hij niet meer over. ;D