Focal ISS 130 vs. Hertz ESK 130.5 met standaard HU
« Gepost op: 20 mei 2017, 10:52:20 »
Beste forumleden,

Ik probeer wegwijs te worden in het wereldje van car HiFi, aangezien ik op zoek ben naar een upgrade voor de voorspeakers van mij Renault Clio uit 2010.

Nu zijn er geen tweeters aanwezig, ik ben dus op zoek naar een composetje dat goed aangestuurd kan worden door de standaard head unit. Ik heb gelet op:

-de maat (13cm);
-hoge gevoeligheid;
-reviews.

Ik kwam uit op de volgende twee setjes:

De Hertz ESK 130.5
http://www.hertzaudiovideo.com/wp-content/uploads/2014/03/hertz_Energy5_ESK_130.5_tech.pdf

http://www.hertzaudiovideo.com/car-audio-systems-energy-esk130_5/

De Focal ISS 130
https://www.focal.com/sites/www.focal.fr/files/shared/catalog/document/iss130_technical-sheet.pdf

https://www.focal.com/en/car-audio/car-audio-kits-solutions/integration/universal/component-kits/iss-130#documentation

Welk van deze setjes zal het beste resultaat geven? Het valt me op dat de Focal slechts een inline crossover voor de tweeter heeft, terwijl de Hertz een losse crossover voor zowel de woofer als de tweeter heeft.

Welk setje zal het beste resultaat geven? De prijs is voor beide setjes hetzelfde.

Alvast bedankt voor de hulp!*

Left eye

  • *
  • 40
  • Reggae is my heart, Reggae is my soul!
    • E-mail
Re: Focal ISS 130 vs. Hertz ESK 130.5 met standaard HU
« Reactie #1 Gepost op: 21 mei 2017, 09:57:40 »
Misschien is het een idee om te kijken of er een Caraudio zaak bij jou in de buurt is die beide setjes in de luisterwand heeft hangen. geluid en hoe iets klinkt is heel persoonlijk en uiteindelijk ben jij diegene die er naar moet gaan luisteren. Tevens klinken speakers in de auto ook weer heel anders dan in een luisterwand, maar dan weet je tenminste wel hoe het ongeveer klinkt.

Zelf heb ik geen ervaring met beide compo setjes dus kan ik hierover ook geen ervaringen met je delen. Wel heb ik een Focal Polyglass compo setje in mijn auto en mijn ervaring is bij deze setje dat het mid en hoog erg nadrukkelijk aanwezig zijn. Via het scheidingsfilter en mijn parametrische equalizer heb ik dat aardig kunnen corrigeren. Laat ik de scheidingsfilters en equalizer instellingen neutraal staan, dan vind ik het niet fijn om naar te luisteren. Het is dat ik de compo set gekregen heb want zelf zou ik deze namelijk niet gekocht hebben.

De Focal setje die jij op het oog heb, heeft inderdaad alleen een inline filter voor de tweeter. Dit hoeft echter geen minpunt te zijn. Er zijn namelijk meerdere composetjes waar de midwoofer ongefilterd speelt, deze wordt in feite gefilterd door de natuurlijke afval van de speaker zelf.

Het scheidingsfilter van de Hertz setje heeft overigens wel het voordeel dat je de luidheid van de tweeter in kan stellen op drie verschillende sterktes.

Op basis van mijn ervaring met de Focal Polygass die ik zelf heb (heeft dus niets te maken met de Focal ISS 130) en de iets uitgebreidere scheidingsfilters van de Hertz t.ov. de Focal ISS 130, zou mijn persoonlijke voorkeur naar de Hertz gaan. Dit is puur een onderbuik gevoel aangezien ik beide nooit gehoord heb.

Dus om een lang verhaal kort te maken, aan mijn reactie heb je ook niet veel.
Heb je de mogelijkheid om ze ergens te kunnen beluisteren dan zou ik dat dus zeker doen.

 
One good thing about music, when it hits you, you feel no pain!