Philips N4520 bedienings- / voedingsprobleem-vraag
« Gepost op: 8 november 2017, 21:41:01 »

Zo'n Philips N4520 heeft voor een liefhebber van tape decks toch een bijzondere aantrekkingskracht, die ik recentelijk niet langer kon weerstaan.
Heb een mooi en (origineel-)schoon exemplaar van een der laatste serienummers (stempel WR11 047...) kunnen bemachtigen, welke echter wel een probleempje heeft. Bij het indrukken van play of (re-) wind toetsen reageert hij wel, maar na een seconde of zo valt hij weer terug in stop positie.
Ook de lampjes van de VU meters branden niet. Later reageerde hij helemaal niet meer en doofde zelfs de teller bij het indrukken van bijv. "Play".
Uit een draadje op het tapedeck Forum begreep ik dat de oorzaak een kapotte zekering kan zijn. Op dit audio Freaks forum lijken echter een aantal leden dit tapedeck bijzonder goed te kennen en wil ik het probleem ook graag voorleggen
Inderdaad bleek ook bij mij de achterste zekering op PCB 5B kapot. De service manual geeft op bladz. CS 66 618 aan: F1 en F2 115 C - 250mA. Maar ook F801 en F802 2A. Of zijn deze laatste de zekering houders? Wat is de juiste waarde van de zekeringen en slow of fast?
De kapotte zekering was een (denk ik) niet origineel exemplaar van 2A.  Ik heb er een nieuwe 200mA in gezet (had geen 250mA in voorraad) en zowaar de VU meter lampje brandden weer en ik heb één keer op play kunnen drukken en de aandrukrol kunnen activeren voor een goede seconde.
Daarna gingen VU lampjes weer uit en het display was een beetje in de war. De voorste wel goede zekering bleek overigens een 4A exemplaar dus zal ook wel eens vervangen zijn!!!
Zal het nog eens met een andere zekering proberen, maar het lijkt me dat er toch een reden moet zijn waarom de zekering kapot gaat.
Zou heel graag wat suggesties hebben van de leden die dit deck beter kennen, waarvoor bij voorbaat mijn dank.
Deze recorder is voor mij een tweede gezond leven meer dan waard.

Jan

*

Heintje

  • ******
  • 1523
Re: Philips N4520 bedienings- / voedingsprobleem-vraag
« Reactie #1 Gepost op: 15 november 2017, 22:43:51 »
Je vraag is wellicht heel goed op zijn plaats in het Philips MFB-forum: http://www.mfbfreaks.com
Daar zit veel kennis en kunde rondom vintage Philips apparatuur.

Een zekering beschermt een schakeling, dus als ze kapot gaan is er iets mis.
De kapotte zekering(en) zijn dus waarschijnlijk een gevolg en geen oorzaak.
Wat ik vrij zeker weet, is dat er na al die tijd iets niet in orde is in jouw apparaat en dat daarom de zekeringen eruit vliegen.
Een terzake kundig iemand zal ook de servicedocumentatie hebben waarin precies staat welke zekeringtypen waar horen.

Re: Philips N4520 bedienings- / voedingsprobleem-vraag
« Reactie #2 Gepost op: 25 november 2017, 16:14:10 »
Hein, dank voor je reactie.
Ken het MBF freaks platform wel een beetje, maar in een ouder draadje leken op dit platform ook wel een paar echte kenners van dit specifieke apparaat aanwezig.
Heb het apparaat inmiddels naar een specialist gebracht en als er t.z.t. meer te melden valt, zal ik dat (her en der) doen. Met elkaar weten we tenslotte meer dan ieder voor zich.
Jan

*

Heintje

  • ******
  • 1523
Re: Philips N4520 bedienings- / voedingsprobleem-vraag
« Reactie #3 Gepost op: 25 november 2017, 17:41:20 »
Sterkte met de reparatie: als dat goed lukt heb je weet een mooi apparaat.
En ik hoor graag wat er aan de hand was ...


*

fusion

  • ***
  • 197
    • Audio Page
    • E-mail
Re: Philips N4520 bedienings- / voedingsprobleem-vraag
« Reactie #4 Gepost op: 10 december 2017, 21:20:29 »
Ik heb wel eens gehad dat verouderde zekeringen "spontaan " stuk gingen. omdat de lijmlaag tussen de metalen kapjes en het glas niet goed meer was.
In een schakeling kan je over de contacten van de zekering een stroom meter plaatsen en kijken of de stroom binnen proporties blijft. Zo niet dan wordt het zoeken.