Grote deceptie met Pioneer-upgrade, wat nu?
« Gepost op: 29 november 2017, 10:03:52 »
Hi All!

Mijn Twingo uit 2011 heeft een ingebouwd Bosch-audiosysteem dat bij de auto werd geleverd, compleet met stuurbediening, extern display, USB- en minijack-aansluiting. Er zijn 6 speakers standaard ingebouwd. Dit systeem klinkt als een dijk. Maar dat was voor mij niet genoeg.

Ik wilde de set vervangen door een Pioneer DEH-X8700BT, een losse eindversterker (GM-A5702) en huiskamerboxen (Dali). De ingebouwde speakers in de auto zijn dan geheel afgekoppeld. Vroeger had ik ook deze combi in de auto en het was een spatzuivere, vette combi van ongekende geluidskwaliteit. Ik koos voor deze Pioneer omdat hij FLAC-bestanden leest - dat was voor mij een voorwaarde. Verder kocht ik vroeger altijd Pioneer. Iets anders kwam niet eens ter sprake.

Nu heb ik de DEH-X8700BT eerst bij wijze van test op de zes ingebouwde speakers aangesloten. Het geluid is een deceptie. Véél slechter dan de originele Bosch-set.

Hoe klinkt de Pioneer? Zo dus:

Erg vlak, je merkt dat er veel processing is, zelfs als alles neutraal staat.
Het midden is erg dominant en heeft rafelrandjes die pijn doen aan je oren.
Het hoog is onnatuurlijk en onrustig, zelfs bij laag volume.
Ik heb allerlei soorten muziek en bronnen getest (radio, CD, USB-ingang, pop, klassiek, house, hiphop, disco).

Vooral bij klassiek is het systeem een aanfluiting. De violen klinken alsof ze uit een goedkope synthesizer komen. Piano's doen zeer aan je oren!
Het ligt niet aan de DAC, want ook analoge radio heeft last van alle genoemde problemen! Stemmen klinken waardeloos, alsof ze uit een tunnel komen.

Het is geen kwestie van aansluitfouten o.i.d. Het zit zoals het hoort.

Nu heb ik de originele set teruggezet, en dat was BIG RELIEF! Grote, vette symfonieën klinken alsof je erbij bent! Spatzuiver!

Nu weet ik echt niet meer wat ik moet doen. Ik beschouw het experiment als mislukt. Ik kocht blind Pioneer, zoals ik dertig jaar geleden ook deed. Dat was altijd perfect.

Mijn vragen:

* Herkent iemand dit verhaal?
* Is Pioneer van nu niet meer het Pioneer van vroeger?
* Zou ik nieuwe kansen hebben met een Kenwood? Ik denk aan een KDC-X5200BT.

Bedankt voor jullie input.
« Laatst bewerkt op: 29 november 2017, 13:03:31 door Zwoerdkop »

*

chansig

  • ******
  • 10431
Re: Grote deceptie met Pioneer-upgrade, wat nu?
« Reactie #1 Gepost op: 29 november 2017, 14:01:33 »
Ik heb er (car audio) totaal geen verstand van...maar zoals je het geluid beschrijft lijkt het me toch echt een aansluit/instel vout te zijn.

Gr. Hans
Dutch & Dutch 8M, Sonos, SPL min Phonitor, ZMF Blackwood


Re: Grote deceptie met Pioneer-upgrade, wat nu?
« Reactie #2 Gepost op: 30 november 2017, 23:06:08 »
Ligt niet aan de Pioneer hoor, die zijn prima. Maar blijft ook voor een specialist lastig om zoiets te beoordelen wat je precies gehoord hebt.

[edit]
Las wat later dat je ze op de originele luidsprekers hebt aangesloten, en daar gaat het mis. De Renault radio heeft ingebouwde loudness/dsp correcties om de speakers nog enigzins te laten klinken. Geen rechte frequentiekarakteristiek, ondanks dat je alles op 0 instelt en die ook nog 's afhankelijk van het volume is. Sluit je een aftermarket radio daar rechtstreeks op aan dan gaat het er meestal  het niet echt op vooruit. Danzal je ook andere speakers moeten gaan inbouwen en ook de inbouw manier moeten verbeteren, meer demping in de deuren, stevigere montage van de speakers etc.
Of een paar Dali's, maar die leg je achtering neem ik aan, wat ook niet echt optimaal is qua afstraalgedrag  ;-)
« Laatst bewerkt op: 30 november 2017, 23:25:14 door 12vhifi »