Audio verbeteren met dsp en isolatie?
« Gepost op: 25 september 2018, 16:38:40 »
Hallo,

Ik ben nieuw op het forum ( dus hopelijk heb ik na zoeken dit goed geplaatst)

Ik heb een peugeot 206 waarvan ik de audio aardig bagger vind.

Op het moment zit er een pioneer head unit in aangesloten op een JBL club versterker inclusief een composet voorin (ook JBL) daarbij heb ik ook nog een actieve subwoofer achterin liggen.

Het volume in decibels is er wel maar er ontbreken tonen / het klinkt niet echt vol. Nu heb ik het met de equalizer van de headunit al wel wat beter gekregen maar niet optimaal.

Daarom heb ik besloten om mij maar eens in te gaan lezen in car audio maar kom ik er toch nog niet helemaal uit.

Het leek mij als eerste het beste om de auto te gaan isoleren aangezien een 206 in de portieren zo goed als niet geisoleerd is.

Nu heb ik dus begrepen dat ik dit het beste kan doen met ontdreuningsplaten van vibravlexx in plaats van bituman omdat die slechter werken in de kou en op kleine oppervlaktes. Klopt dit? Heeft iemand hier nog wat meer uitleg of beredeneringen over? Kon het via mijn grote vriend Google niet zo goed vinden.

Verder leek het mij ook wel handig om ( wanneer dit niet genoeg was ) evt de speakers in combinatie met de versterker te vervangen voor iets anders. Hierin kwam ik er bij de versteker alleen niet helemaal uit. Ik lees namelijk dat sommige verstekers een dsp processor ingebouwd hebben en sommige weer niet. Een DSP processor zou er juist voor zorgen dat muziek voller zou klinken zoals de artiest het bedoeld heeft.( mits je het goed aansluit etc.). Kan ik dus beter een dsp module of hele versteker aanschaffen voordat ik de speakers vervang of zal dit hierin geen effect gaan hebben en zijn de speakers een beter optie om als eerste te gaan vervangen?

Overigens is de bekabeling die ik heb niet meer standaard oid. Het zijn wel goed geisoleerde kabels.

Equalizer staat op de headunit ook niet op flat oid. Heb al meerdere afstellingen geprobeerd alleen de tonen komen niet zo helder binnen. Dus kan dit ook zijn omdat ik op het moment maar 2 woofers en 2 tweeters heb? Zou ik dan beter eerst achterin speakers monteren?

Alvast bedankt voor de info:)
Re: Audio verbeteren met dsp en isolatie?
« Reactie #1 Gepost op: 29 september 2018, 23:37:32 »
Met extra speakers achterin wordt het er niet echt beter op helaas. Het is inderdaad beter om de deuren goed te dempen (isoleren is weer wat anders...) met een goed dempingsmateriaal, bijvoorbeeld van Silentcoat. Hiermee beplak je heel de deur, ook de binnenkant van het plastic deurpaneel, zoveel mogelijk. Wel eerst goed de boel ontvetten en met een roller of handdoek goed aandrukken.
De woofer positie in de deur is in een 206 helaas niet echt optimaal, je zit er met de stoel en je benen voor. Dat is voor het mid vooral van invloed.

Met een externe dsp heb je veel meer instellingsmogelijkheden, maar dat vraagt wel wat kennis van zaken om dat goed te kunnen afstellen. Ik zou eerst met de inbouw van de woofer beginnen en 's kijken wat je daarmee kan verbeteren.