*

Ferry

 • **
 • 61
  • E-mail
Mening gevraagd (Minidsp tussen pre-power of als line source)
« Gepost op: 28 juni 2019, 20:54:29 »
Beetje gekke maar ook misschien ook specialistische vraag voor de ervaringsdeskundigen.

Ik heb de volgende hardware:
Minidsp DDRC-24
Rotel RC-1590 preamp
Rotel RB-1582mkII poweramp
B&W DB4s subwoofer
B&W CM10s2 main speakers

Op dit moment heb ik de minidsp tussen de pre en power amp aangesloten en de 3e uitgang gaat naar de subwoofer.

Dit werkt allemaal prima, maar toch zit ik met wat dingetjes:

1. De hele setup is door de minidsp nu met tulp kabels aangesloten, terwijl de pre-power combo Ún de subwoofer XLR ondersteunen en deze kabels heb ik ook allemaal in goede kwaliteit liggen.
2. Doordat de minidsp er tussen zit heb ik een extra AD omzetting in het signaalpad zitten.
3. De minidsp even uitschakelen is een absolute no-go, dit geeft een luide plop door de speakers, vind ik geen fijn idee
4. De minidsp voegt een klein beetje ruis toe omdat hij rechtstreeks op de eindtrap zit, daarom heb ik 2 presets, waarbij ik de output in standaard mode met -6dB demp.

Nu heeft dit wel als voordeel dat ik met de minidsp de main speakers een heel klein beetje highpass kan geven, zodat er geen overlap is met de subwoofer.

Ik overweeg eigenlijk om de minidsp een andere plek in de keten te geven. Ik zal dan de eindversterker en de subwoofer weer 'gewoon' met XLR kunnen aansluiten en de pre-power combi is dan weer in direct contact met elkaar, zoals het 'hoort'.

Dit heeft echter wel een nadeel, dat is dat ik de main speakers die highpass niet meer kan geven op 40Hz (LR 48dB/oct). Aan de andere kant, het zijn grote zuilen, dus ze kunnen het wel weergeven.

Ik heb zelf het idee dat dit nadeel niet tegen de voordelen gaat opwegen. De subwoofer heeft namelijk al hele uitgebreide parameterisatie en de dirac calibratie zorgt voor de rest (is mijn idee).

De belangrijkste source is mijn mediacenter die de muziek speelt, dat komt uit een Gustard U12 (USB>TOSLINK) of evt USB, maar die wil ik zoveel mogelijk digitaal houedn. De TV als bron zou ik dan kunnen opvangen met mijn werkloze MF VDACII als ik de toslink voor de HTPC ga gebruiken.

Ik ben wel benieuwd wat jullie er van vinden :) Dank alvast!

Home Theatre: Rotel RC-1590 & Rotel RB-1582 mk2, B&W CM10s2, B&W DB4S, Gustard U12, zelfbouw i5 HTPC met HDMI 2.0, Samsung UE55KS7000S...
Koptelefoons: AKG K550 (closed), Sennheiser HD580 (open), Shure SE425 (IEM), Sennheiser Momentum Free In-Ear Wireless.

*

Ferry

 • **
 • 61
  • E-mail
Re: Mening gevraagd (Minidsp tussen pre-power of als line source)
« Reactie #1 Gepost op: 5 juli 2019, 20:21:29 »
Tja, geen reacties helaas. Geeft niet, wilde wel even mijn ervaring delen voor een ieder die er wat aan heeft.

Ik heb de MiniDSP nu als bron aangesloten en de eindversterker en sub weer rechtstreeks met XLR aangesloten en de hele set gecalibreerd.

Ik ben met REW begonnen, eerst via pink noise en daarna via sweeps heb ik de sub ingepast in de opstelling door in de main speakers de foampluggen te plaatsen en met de sub ben ik uiteindelijk uitgekomen op een input gain van -3dB, low pass filter van 80Hz met een slope van 24dB/o en een fase van 90 graden. De eigen calibratie van de subwoofer heb ik uitgeschakeld, anders krijg je compensatie achter compensatie. De CM10 s2's heb ik iets meer recht naar voren gezet. Deze stonden eerst nogal in een driehoek, dus recht op de luisteraar gericht.

Daarna de MiniDSP gecalibreerd en de output gain correct ingesteld (-10dB op advies van MiniDSP, om vervorming te voorkomen).

Mijn ervaringen zijn goed. Ik merk dat ik mijn CM10's voorheen door het highpass filter veel te weinig laag meegaf, waardoor de woofers bijna niets hoefden te doen. De sub was juist weer te laag in lowpass.

Nu vormt het voor mijn gevoel veel meer een geheel en het diepe laag klinkt nu een stuk beter. Moeilijk uit te leggen.

Ik ben in ieder geval heel tevreden en bij dat ik mijn CM10's weer fullrange aanspreek. Ook het minder naar binnen draaien van de speakers heeft het stereobeeld wat verbeterd, minder 'in your face'.

Uiteraard blijft het enorm subjectief, ook al probeer ik nog zo objectief mogelijk te blijven, maar ik ben er van overtuigd dat het een stuk beter klinkt zo.
Home Theatre: Rotel RC-1590 & Rotel RB-1582 mk2, B&W CM10s2, B&W DB4S, Gustard U12, zelfbouw i5 HTPC met HDMI 2.0, Samsung UE55KS7000S...
Koptelefoons: AKG K550 (closed), Sennheiser HD580 (open), Shure SE425 (IEM), Sennheiser Momentum Free In-Ear Wireless.

*

a.b.

 • ******
 • 9661
 • Weest allen vrolijk en blij, hup, hup, hup ook gij
Re: Mening gevraagd (Minidsp tussen pre-power of als line source)
« Reactie #2 Gepost op: 6 juli 2019, 18:08:24 »
Over het algemeen gaan luidsprekers beter klinken als je ze minder belast. Afcrossen op rond 80Hz ontlast ze zodanig, met name de midtoner, dat de vervorming behoorlijk afneemt. Subwoofers zijn over het algemeen veel beter toebereid om lage tonen weer te geven en geven een veel lagere vervorming.

Mijn ervaring is dus het beter klinkt met subwoofers en ontlaste fronts. Maar ik heb ook weleens een heel knappe setup beluisterd waarbij de fronts full range speelden met 5! subwoofers. Maar de fronts werden dan wel ingesteld door de DSP. En dat is dan wel een must.

Ik heb zelf gekozen voor het afcrossen van mijn fronts rond de 90Hz, en ze verder ongemoeid te laten door DSP. De DSP corrigeert alleen mijn subwoofers. Maar ik heb ook jaren geluisterd naar fronts die ook "achter de DSP" zaten en dat klonk nog altijd stukken beter dan de meeste ongecorrigeerde sets die ik heb mogen beluisteren.

Kortom, er is geen heilige graal. Mooi dat je nu tevreden bent!
Stop met geloven en je staat overal voor open.
Never underestimate the power of stupid people in large groups ― George Carlin


*

Bloom

 • *****
 • 681
 • Bloom's music blooms!
  • What makes Bloom's music bloom?
Re: Mening gevraagd (Minidsp tussen pre-power of als line source)
« Reactie #3 Gepost op: 6 juli 2019, 19:27:42 »
Mijn setup werkt met fullrange elektrostaten die ontlast worden vanaf 80 Hz en alles daaronder wordt overgenomen door een subwoofer. Alles is ook afgeregeld met een DSP (ingebouwd in een Marantz AV8802A multichannel preamp) en het kliinkt fantastisch, al zeg ik het zelf. ;)